Lenea l-a lăsat fără banii de la stat

2526

Un singur gorjean şi-a pierdut ajutorul social pentru că a refuzat un loc de muncă, potrivit prevederilor noii legi. În Gorj, luna trecută, peste 3.600 de oameni au încasat ajutor social.

Legea a intrat în vigoare la sfârşitul lunii octombrie. Cine refuză un loc de muncă sau nu participă la cursurile de formare profesională oferite de Agenția Județeană de Şomaj pierde automat ajutorul social. Cei care rămân fără banii de la stat au dreptul să depună o nouă cerere abia peste un an.
Această nouă lege a făcut doar o singură victimă în Gorj. „De când a apărut noua lege şi până în prezent, doar o singură persoană a refuzat locul de muncă oferit, în luna decembrie. Ajutorul îl sistează primăria, la noi vin să ceară un loc de muncă. Oricum, s-a redus foarte mult numărul de dosare. Aflând că s-a modificat legea, nici nu au mai venit să ceară. De aceea se explică şi numărul acesta mic de refuzuri. Înainte veneau foarte mulţi”, ne-a declarat Ana-Maria Niculescu, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
Datele Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială arată că nu mai puţin de 3.617 gorjeni au încasat, luna trecută, ajutoare sociale, statul achitându-le peste 800.000 de lei. Alţi 72 de beneficiari ai venitului minim garantat figurau ca suspendaţi de la plată, la sfârşitul lunii trecute.

Noi cursuri de calificare
În altă ordine de idei, AJOFM Gorj a organizat în această lună mai multe cursuri de calificare, în meseriile zidar-pietrar-tencuitor, dulgher-tâmplar-parchetar, confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice, comunicare în limba engleză.
Cursurile sunt gratuite pentru cei care se află în evidențele AJOFM Gorj. „Chiar dacă nu sunt în evidenţele noastre şi nu au un serviciu, pot veni să se înregistreze în căutarea unui loc de muncă şi pot face cursurile gratuit.
Majoritatea, după terminarea cursului, sunt şi plasaţi în câmpul muncii”, a mai declarat Niculescu.
În prezent, în Gorj sunt 5.900 de șomeri, rata șomajului fiind de 4,34%.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here