Lacurile de acumulare de la Târgu-Jiu, scanate 3D. Motivul!

1523

Hidroelectrica scanează cele două lacuri de acumulare de la Târgu-Jiu, pentru a se stabili în ce măsură sunt afectate de colmatare. În anii trecuți, lacurile au fost golite de mai multe ori din cauza volumului foarte mare de apă rezultat în urma unor precipitații abundente.

În ultima perioadă, autoritățile locale s-au hazardat în declarații în ceea ce privește nivelul de colmatare și pericolul permanent cauzat de eventualele inundații. Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, susținea, anul trecut, că cele două lacuri ar fi colmatate în proporție de 90%, însă datele preliminare arată că situația nu ar sta întocmai.
Golirea repetată a lacurilor a nemulțumit mai ales pescarii și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi care, de altfel, a și investit sume importante pentru popularea cu pește. Claudiu Fiu, reprezentant al AJVPS Gorj, a anunțat că se execută, în acest moment, acțiuni care vizează cartografierea 3D a lacurilor. „Dragi pescari, pe lacurile de acumulare Vădeni și Târgu-Jiu, în săptămâna aceasta se desfășoară acțiuni ce vizează studierea lacurilor respective (cartografiere 3D, grad de colmatare, viteza de curgere, structuri etc.) Sunt folosite echipamente speciale pentru acest studiu (sonare, bărci, gps, drone). Deși nu este gata studiul, vă pot spune, din primele vizualizări, că nu există o colmatare la nivelul la care se aștepta. Au fost găsite zone cu apă de 8-9 m în zona lacului Vădeni! Partea cea mai colmatată este spre oraș (păpuriș). Așteptăm harta completă să vedem exact cum stă situația! Mulțumiri Hidroelectrica pentru implicare! Scuze pentru pescarii deranjați de bărcile cu echipament!”, a anunțat Claudiu Fiu, pe o rețea de socializare.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here