La Târgu-Jiu – Lumânări aprinse în memoria bebeluşilor

423

Picture 004„Ziua Internaţională a Comemorării Bebeluşilor şi Copiilor” a fost marcată sâmbătă în 16 oraşe din ţară unde au fost aprinse lumânări în memoria bebeluşilor şi copiilor plecaţi prea devreme de lângă părinţii lor. Zeci de lumânări au fost aprinse şi în Târgu-Jiu, lângă Catedrala din Piaţa Prefecturii.

Sâmbătă, 15 octombrie, în 16 oraşe din ţară a fost marcată “Ziua Internaţională a Comemorării Bebeluşilor şi a Copiilor”. Evenimentul s-a aflat la cea de-a doua ediţie în România şi s-a desfăşurat concomitent în Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Japonia precum şi în câteva ţări europene. În această zi, la ora 19:00, au fost aprinse lumânări în memoria copiilor plecaţi prea curând dintre noi. Lumânările au fost lăsate să ardă timp de o oră, creând astfel un „Val de Lumină” ce a făcut înconjurul globului. Această zi a fost marcată şi în Târgu-Jiu, zeci de Picture 017lumânări fiind aprinse lângă biserica din Piaţa Prefecturii. Potrivit Loredanei Nimară, unul dintre organizatorii evenimentului, acţiunea a reprezentat şi un semnal de alarmă legat de tragediile ce au avut loc în mai puţin de o lună în spitalele din judeţul Gorj. „Astăzi comemorăm pentru al doilea an îngerii plecaţi prea devreme dintre noi. Nu mă refer aici numai la copiii născuţi şi nenăscuţi, ci la toţi copiii care au plecat prea devreme din această lume. Organizăm acest eveniment fiindcă este un eveniment de mare importanţă, se desfăşoară în 20 de oraşe din ţară şi din afară. Organizaţia EMMA este implicată în această acţiune pentru sensibilizare şi sperăm să obţinem o lege privind drepturile copiilor nenăscuţi. Din păcate în judeţul Gorj, în această lună au fost astfel de cazuri. Sperăm ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple şi modul în care el este spus părinţilor să fie unul acceptabil şi nu reacţiile pe care le-am văzut din păcate la unii medici. Noi ne gândim la psihologi, la cursuri oferite în maternităţi, în aşa fel încât părintele trecut printr-un astfel de suferinţă să poată accepta şi trece mai uşor peste acest lucru”, a declarat psihologul Loredana Nimară. Din păcate, foarte puţini au fost cei care au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au mers sâmbătă în Piaţa Prefecturii pentru a aprinde lumânări în memoria bebeluşilor. Cei care s-au alăturat totuşi acestei acţiuni şi-au exprimat aprecierea pentru iniţiativa Organizaţiei E.M.M.A.: “Am aflat de activitatea organizaţiei EMMA atât din presă, cât şi prin intermediul internetului; apreciez foarte tare ceea ce reprezentanţii acestei organizaţii fac pentru comemorarea tuturor copiilor plecaţi prea devreme de lângă părinţii lor. Apreciez de asemenea atât gestul Biancăi Brad, cât şi al Loredanei Nimară, concetăţeana noastră, cea care a reuşit să transforme propria-i suferinţă în suport pentru toţi ceilalţi părinţi de îngeri”, a spus Marcela Modrea.

“Val de Lumină”, la cea de-a doua ediţie

În România, evenimentul s-a organizat pentru prima dată anul trecut, la iniţiativa Biancăi Brad, fondatoarea Organizaţiei E.M.M.A şi a avut loc în Bucureşti, în faţa Ateneului Român şi în alte 12 oraşe din ţară şi 4 din străinătate. În acest an, acestei iniţiative s-au alăturat 20 de oraşe din ţară şi din străinătate. Misiunea organizaţiei este de a reduce mortalitatea infantilă şi de a oferi sprijin familiilor care trec prin drama pierderii unui copil şi, în mod special, celor care îşi pierd copilul înainte ca acesta să se nască, durerea acestora fiind cel mai puţin înţeleasă.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here