La iniţiativa preotului paroh Cristinel Rotariu, Locuitorii şi enoriaşii satului Bobu au ridicat o troiţă pe care au sfinţit-o de Sf. Maria Mică

1145

În zi de mare sărbătoare creştină, enoriaşii din satul Bobu, comuna Scoarța, şi-au cinstit şi pomenit înaintaşii. În vechea aşezare a satului, numită Dârmoaxa (Dârmoxa), s-a ridicat o troiță, care a fost sfințintă pe data de 8 septembrie 2018. Monumentul este ridicat pe locul fostei biserici cu cimitir, în Dealul Bobului. La eveniment au participat sute de persoane din localitate şi alte sate învecinate.

Un loc de popas creştin şi o troiţă au fost ridicate, recent, în Dealul Bobului din comuna Scoarţa, pe locul unde, demult, se afla biserica din satul Bobu, fost Dârmocsa până la 1750. Sfinţirea troiţei a avut loc pe data de 8 septembrie, în prezenţa a sute de enoriaşi. „Am ales ziua de azi (n.red.: 8 septembrie) pentru sfinţirea troiţei, ca semn al revenirii spiritului creştin pe locul de unde s-a năruit sub povara timpului Biserica Bătrână, să pomenim în veac pe cei ce sunt îngropaţi în apropiere, strămoşi ai celor ce s-au aşezat în vatra nouă a satului Bobu de pe actualul amplasament stabilit de autorităţile din Ţara Românească prin Regulamentul Organic de la 1832 şi Legea Sistematizării Satelor. Morţii au rămas, însă, să îşi doarmă somnul de veci aici, în glia străbună ce au primit-o din veac în veac de la cei ce-au fost urmaşi ai dacilor, ce-l aveau ca rege, preot şi Unic Zeu pe Zalmoxe, sălăşluind în Peştera de la Polovragi”, mărturiseşte preotul paroh Rotariu Terente Cristinel.
Pentru ridicarea troiţei şi a locului de popas şi reculegere şi-au adus aportul credincioşi din parohia Bobu, contribuind cu bani, cu braţe, cu materiale şi cu utilaje necesare pentru ca să lase fiilor şi nepoţilor un loc de rugare şi închinăciune, frumos şi bine lucrat de cei ce n-au ostenit, trudind spre binele lor şi al creştinilor de oriunde ar fi ei. „Era necesar să facem această troiţă pentru ca ea să rămână ca semn al continuităţii creştinismului pe acest meleag românesc ce-a fost vreme de veacuri atât moşie a Mănăstirii Tismana, cât şi sub îndrumarea religioasă a acesteia, în apropiere fiind Schitul călugărilor greci, de la ei rămânându-ne ceea ce aveam să numim mai apoi „La Castani”, acolo unde s-au aşezat călugării greci încă de la 1650. (…) ne-am făcut datoria faţă de generaţiile trecute, ce se odihnesc în cimitirul Bisericii Bătrâne, rugându-ne pentru veşnica lor pomenire, faţă de locuitorii satelor din comuna Scoarţa, cărora le-am lăsat loc de popas, reculegere şi închinăciune la această troiţă, faţă de generaţiile următoare, care au dreptul să-şi cunoască trecutul creştin, datinile străbune şi istoria locurilor natale ce-au fost cândva bogate, pline de viaţă cânt tineresc, muncă cinstită şi rod îmbelşugat…”, a subliniat preotul paroh Rotariu Terente Cristinel.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.