Klaus Iohannis a decorat, miercuri, un gorjean!

1593

Omul de cultură gorjean Ion Cepoi primea în vara lui 2019, prin decret prezidențial semnat de Klaus Iohannis, Medalia Meritul Cultural, clasa a III-a, Categoria Literatură.
Mai mult decât atât, miercuri, 15 ianuarie 2020, la Palatul Cotroceni, în sala Unirii, omul de cultură gorjean a primit medalia în cadrul unei ceremonii de decorare a unor personalități din domeniul culturii la Palatul Cotroceni: „Președintele României, dorind a răsplăti meritele domnului Ion Cepoi, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, cu prilejul Zilei Limbii Române în semn de apreciere pentru activitatea meritorie puse în slujba creației literare românești, prin talentul și devotamentul de care a dat dovadă de-a lungul activității sale, confer medalia Meritul Cultural clasa a III-a, categoria A-Literatură”. Ion Cepoi se află, în prezent, la conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. S-a născut în 13 august 1951, la Târgu-Jiu și a urmat cursurile Colegiului Naţional,, Tudor Vladimirescu”.
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din Iași, iar apoi a lucrat ca secretar literar în cadrul Teatrului Dramatic ,,Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

Artistul Mihai Țopescu, decorat la Cotroceni!
Doi gorjeni au avut onoarea să fie decorați de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, aceștia fiind Ion Cepoi, șeful Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj, și Mihai Țopescu. Pentru ambii președintele a emis un decret în acest sens în aprilie anul trecut, cu ocazia Zilei Mondiale a Culturii. Informația despre decorarea lui Cepoi a ajuns mai repede în mediile de informare din Gorj, nu însă și cea despre Țopescu. Artistul preferă să nu fie prea des pe prima pagină, iar acum fiica sa a fost cea care a prezentat pe Facebook fotografii și chiar un filmuleț video de la momentul în care președintele îi înmânează diploma lui Mihai Țopescu. Mult mai cunoscut și apreciat în Germania, Italia sau Elveția decât pe meleagurile natale, acesta este cunoscut în țară mai ales prin faptul că este cel care a „colorat” pădurea de la Poienari, din apropiere de Polovragi. Arborii de aici au fost vopsiți în diverse culori în semn de protest față de defrișările masive din pădurile românești, iar locul a devenit repede un reper pentru turiști. Ulterior, Țopescu a conceput și o „pădure mobilă” pe care a expus-o în diverse locuri din țară și care, anul trecut, timp de trei luni, a putut fi admirată și vizitată în cadrul festivalului Europalia, organizat la Bruxelles.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here