Justițiabilii pot evalua instanțele și judecătorii printr-un chestionar. „Cât de mulțumit ați fost de soluția pronunțată în cauza în care ați participat?”

944

„Pe o scară de la 1-5 (1 reprezintă nivelul minim, 5 reprezintă nivelul maxim), la ce nivel ați perceput judecătorul/judecătorii ca fiind imparțial/imparțiali?”, aceasta este doar una dintre cele 25 de întrebări la care vor trebui să răspundă gorjenii care anul viitor vor trece pragul instanțelor de judecată.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat, săptămâna trecută, mecanismul unitar de evaluare periodică a satisfacției părților interesate la nivelul instanțelor judecătorești, indicator stabilit în sarcina Consiliului prin Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025.
Chestionarul, disponibil în format fizic și online, este adresat participanților la proceduri judiciare în fața instanțelor de judecată, respectiv justițiabili, avocați, consilieri juridici, practicieni în insolvență și orice altă categorie de persoane implicate în proceduri judiciare derulate în fața instanțelor judecătorești.
Acesta va fi implementat începând cu anul 2024 la nivelul a cel puțin 57 de instanțe judecătorești, respectiv curți de apel și tribunale, și cel puțin o dată pe an, în vederea evaluării gradului de satisfacție al părților interesate față de activitatea instanțelor, precum și a percepției privind accesul la justiție.
„Chestionarul a fost conceput pentru a fi ușor accesibil respondenților și necesită o perioadă de timp scurtă de completare, de aproximativ 10 minute, astfel încât acesta să poată fi efectiv implementat și să contribuie la atingerea unuia dintre obiectivele Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025, și anume acela de a crește procentul instanțelor cu grad de eficiență «foarte eficient». Consiliul Superior al Magistraturii își reafirmă, și cu această ocazie, preocuparea constantă pentru asigurarea accesului efectiv și facil la justiție și creșterea calității serviciilor în cadrul autorității judecătorești”, anunță CSM.
Justițiabilii vor trebui să spună, între altele, dacă au fost mulțumiți de soluția pronunțată în dosar și dacă hotărârea motivată a fost „clară și ușor de înțeles”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here