Juriştii de la complexuri cer salarii mai mici pentru şefii lor

267

_MG_4101Juriştii de la Complexul Energetic Turceni consideră că şi ceilalţi directori de la companiile statului să aibă salariile plafonale la nivelul unui secretar de stat. De aproape un an, această prevedere există doar pentru directorii generali, însă într-un proces pe litigii de muncă, juriştii Complexului Energetic Turceni au folosit aceast articol de lege şi pentru ceilalţi directori.

 

Dacă judecătorii ar fi pronunţat o astfel de sentinţă, toate salariile directorilor de companie s-ar fi plafonat la nivelul de 4.700 de lei.

După ce a apărut Ordonanţa de Guvern prin care salariile directorilor generali de la companiile statului se plafonau la nivelul veniturilor unui secretar de stat, au existat multe nemulţumiri. În primul rând, directorii generali plecau acasă cu de cinci ori salarii mai mici decât ceilalţi directori care se aflau în subordinea sa. De exemplu, la Complexul Energetic Turceni, directorul de Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă pleca acasă cu un salariu de 168 de milioane de lei vechi, în timp ce directorul general, Octavian Graure cu 47 de milioane de lei. Au existat şi situaţii în care legea a fost fentată. Cei mai mulţi directori generali au acceptat funcţiile cu delegaţie, mergând pe contractul de muncă vechi, care îi dădea ocazia să primească un salariu de peste 150 de milioane de lei vechi, deşi ocupa funcţia de director general.

Unde dai şi unde putea să crape!

În dosarul în care actualul şef de corp de control al Complexului Turceni, Ion Răuţ s-a judecat cu instituţia, juriştii au venit în faţa instanţei cu o teorie, pe care dacă şefii lor ar fi văzut-o, şi-ar fi făcut cruce. Ei au cerut ca în cazul în care magistraţii vor dispune reîncadrarea în muncă a lui Răuţ şi acordarea salariilor restante, acestea să fie calculate, pe fiecare lună, la nivelul de 4.700 de lei, cât prevede legea. Atât de buni sunt juriştii de la Turceni încât nu au înţeles că plafonarea este doar pentru directorii generali. Nu s-au gândit nici la pericolul pe care-l pot provoca. Nu de alta, dar dacă judecătorii ar fi pronunţat o astfel de sentinţă, toate salariile din România ale directorilor din companiile statului ar fi fost plafonate. Magistraţii au respins cererea juriştilor de la Turceni şi au calculat un total de salarii restante care se ridică la suma de 2 miliarde de lei vechi. Evident, calculul a fost pentru salariul pe care Ion Răuţ îl primea când a fost demis din funcţia de director de Resurse Umane.

Gabriela Mladin

 

Răuţ, noul şef al Corpului de Control al CET

Ion Răuţ a intrat ieri în posesia deciziei managerului general al Complexului Energetic Turceni(CET) privind reintegrarea sa pe postul de şef al Corpului de Control al unităţii energetice. Răuţ îşi va începe activitatea de astăzi, fiind mulţumit de revenirea sa în complex, mai ales că a făcut o pauză forţată de la muncă de aproape doi ani şi jumătate. Iniţial i s-a promis funcţia de inginer-şef, dar instanţa de judecată l-a repus pe funcţia de şef al Corpului de Control. Ca urmare a funcţiei sale, Ion Răuţ va renunţa la funcţia deţinută în fruntea Asociaţiei “Eurojob”, care a reprezentat drepturile salariaţilor din minerit şi energie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here