Izvoranu i-a suflat lui Sarcină fabrica de hârtie din Severin

2594

Tăiat de la contractele care îi erau puse, până nu demult, pe tavă în Gorj de către şefii PDL din minerit şi energie, afaceristul mehedinţean Constantin Izvoranu şi-a campat bussines-ul în Severin, achiziţionând fosta fabrică de celuloză şi hârtie din localitate. Unitatea i s-a părut atractivă şi omului de afaceri gorjean Nicolae Sarcină, acesta purtând tratative cu autorităţile severinene prin 2010 pentru achiziţionarea Celrom. Pe parcurs s-a dovedit că Sarcină nu s-a înţeles cu cei de la Celrom, mai ales că se arătase interesat să închirieze unitatea închisă la momentul respectiv deja de doi ani de zile.

După ce interesatul investitor din Gorj şi-a retras oferta de achiziţionare a singurului combinat de celuloză şi hârtie din ţară şi poate chiar din Europa, Izvoranu s-a hotărât să cumpere Celrom, fosta fabrică fiind în faliment, ea având la momentul achiziţionării un lichidator judiciar. Faptul că Nicu Sarcină a mirosit afacerea de la Celrom i-a crescut apetitul investiţional lui Izvoranu, care deşi agăţat într-un dosar greu de evaziune fiscală, a hotărât să redeschidă, indiferent de costuri, fabrica şi să creeze locuri de muncă pentru severineni. Astfel, fabrica adusă pe butuci pe când statul era acţionar, cu foştii şefi cadorisiţi cu dosare penale pentru furt de cupru din fostele instalaţii ale unităţii, şi-ar fi revenit acum după ce a fost cumpărată şi retehnologizată de către omul de afaceri severinean Costi Izvoranu.

15 milioane de euro deja cheltuiţi
Peste cinci milioane de euro a investit omul de afaceri mehedinţean Constantin Izvoranu în retehnologizarea fostei fabrici de celuloză şi hârtie din Drobeta Turnu Severin, asigurându-se aproximativ 400 de noi locuri de muncă.
Afaceristul a luat astfel utilajele necesare punerii în funcţiune a secţiilor de semiceluloză, carton ondulat, hârtie şi CET din ţară, dar şi din Olanda şi Elveţia.
Momentan fabrica nu funcţionează, dar se speră că în curând ea va fi pusă în funcţiune. Aici vor lucra în jur de 400 de şomeri, majoritatea provenind din cei peste 700 de angajaţi ai vechiului combinat de celuloză şi hârtie intrat în faliment în anul 2008. Până la această dată, aproape 3.000 de severineni au depus cereri pentru un loc de muncă.
Fabrica a fost cumpărată în anul 2012 de Constantin Izvoranu cu suma de 10 milioane de euro, după ce şi-a încetat activitatea din cauza datoriilor la furnizorii de materii prime şi utilităţi de aproximativ 20 milioane de euro.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here