Izvoranu a declarat război Complexului Energetic Turceni

166

_MG_4092Afaceristul mehedinţean, Constantin Izvoranu, acceptă cu greu înfrângerile de la Complexul Energetic Turceni, aici unde până nu demult avea întâietate la banii publici.

Din acest motiv, orice pierdere suferită de firma lui Izvoranu la vreo licitaţie, îl determină pe afacerist să se ducă până în pânzele albe pentru recuperarea banilor pierduţi. Este şi cazul unei lucrări care nu i-a fost atribuită, în urma unei licitaţii care a avut loc luna trecută, societăţii Alpha Construct Sistem, la mijloc fiind vorba de 250 de miliarde de lei vechi. Izvoranu a încercat astfel să anuleze licitaţia şi s-a adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, târând, de asemenea, Complexul Energetic Turceni şi în faţa instanţei de judecată.

Mehedinţeanul Izvoranu poate concura cu succes la titlul de cel mai avut afacerist din afara Gorjului, care a făcut bani grei din lucrările cu statul în judeţul nostru. Lăcomia lui Izvoranu nu se decizie_3461-2opreşte însă aici, orice încercare a conducerii unităţilor miniere sau energetice din Gorj de a-i comunica, într-un fel sau altul, că şi-a umplut suficient buzunarele nu este înţeleasă de cunoscutul partener de afaceri al lui Ionel Manţog. Izvoranu a văzut că are lipici la banii unităţilor energetice şi a întins coarda atât de mult încât cere dreptate, pentru o licitaţie pierdută, magistraţilor Curţii de Apel Craiova. A făcut-o însă, prima dată, în scris Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Printr-o decizie dată de CNSC, la jumătatea lunii trecute, societăţii lui Izvoranu, SC Alpha Construct Sistem SA, care la licitaţia în cauză a participat alături de SC Energoconstrucţia Bucureşti, nu i se dă dreptate. De fapt, perdanţii licitaţiei au cerut “anularea raportului procedurii de atribuire şi a actelor subsecvente şi obligarea autorităţii contractante (n.r. CE Turceni) la continuarea procesului de evaluare a ofertelor(de către SC.Alpha Construct Sistem)”. Acelaşi lucru l-au cerut şi reprezentanţii SC Armeanca Prest Com SRL din Târgu-Jiu.

Contestaţie fără interes

CNSC-ul decide însă să respingă contestaţia firmei Alpha Construct, pe care o consideră “lipsită de interes”. Admite însă, în parte, contestaţia SC ARMEANCA Prest Com şi anulează rezultatul procedurii, în referire la desemnarea ofertei câştigătoare. CNSC-ul obligă CE Turceni licitatie turcenisă continue procedura, în cinci zile de la sentinţă, prin reevaluarea ofertei Armeanca li a celei desemnate anterior câştigătoare. Izvoranu nu este mulţumit de decizie şi atacă în instanţă CE Turceni, deschizând un litigiu pe achiziţiile publice. Primul termen în procesul de la Curtea de Apel Craiova va avea loc chiar săptămâna viitoare, pe 19 septembrie. Şi reprezentanţii societăţii Armeanca fac acelaşi lucru, puţin mai târziu, termenul în instanţă fiind pe 28 septembrie.

Ce a pierdut Izvoranu?

După licitaţiile numeroase câştigate de firma lui Izvoranu din Gorj, afaceristul a realizat că nu are cum să treacă cu vederea lucrarea de peste 250 de miliarde de lei vechi, pusă la bătaie de CE Turceni. Este vorba practic despre executarea unor lucrări de supraînălţare a compartimentului nr. 2 Valea Ceplea (depozitul de zgură şi cenuşă nr.1) cota +205 m, lucrare care ar fi trebuit să se realizeze în maxim şase luni de la atribuirea contractului. Ofertele trebuiau depuse până cel târziu 27 iunie, la Direcţia Economică a Complexului Energetic Turceni.

Firma lui Iordache le-a suflat contractul

Câştigătorii contractului care are o valoare, fără TVA, de peste 250 de miliarde de lei vechi este, spre surprinderea tuturor, firma Gecorom Sa Craiova şi SC Ydail Construct SRL, despre care presa din Gorj a relatat de mai multe ori că îi aparţine, chiar dacă nu în acte, primarului oraşului Turceni, Ion Iordache. Cei de la Alha Construct Sistem susţin de altfel că anularea atribuirii celor două firme Gecorom+Ydail, şi continuarea procesului de evaluare a ofertelor. Cei de la CE Turceni nu îi iau însă în considerare. Momentan, cele două firme din Craiova şi Turceni sunt câştigătoarele lucrării scoase la licitaţie.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here