„Izolați la domiciliu” în biroul primarului Pigui!

1712

Primarul din Peștișani a avut parte în aceste zile de o surpriză din partea unor concetățeni de-ai săi întorși din străinătate și pe care îi știa în izolare la domiciliu. Aceștia au venit la primărie și l-au „vizitat” chiar în biroul său, nefiind interesați de pericolul la care îi pot expune pe alți semeni în cazul în care ar putea fi purtători ai coronavirusului. Cei doi tineri au ignorat complet recomandările edilului și l-au mai vizitat și a doua zi, ca și cum acesta nu ar fi avut ce face decât să stea la taclale cu ei. De când Prefectura a cerut sprijinul autorităților locale în identificarea persoanelor care revin din străinătate și nu intră în izolare la domiciliu sau în carantină, primarul Cosmin Pigui își consumă mare parte din timp și resurse pentru a da de urma celor întorși acasă. „În ultimele zile aproape toată ziua e consumată pe astfel de investigații. Trebuie aflat când au venit din străinătate, cu cine au intrat în contact aici, de a afla adevărul pentru că ei nici nu recunosc ziua revenirii acasă. Mai e și bârfa satului, îi scot din magazine, se ceartă cu ei și trebuie să fim atenți și la aceste aspecte. Am trimis o adresă la DSP, dar nu am încă un răspuns după 24 de ore pentru a ști cine să intre în izolare la domiciliu. Dumnealor azi ne dau niște indicații, iar mâine cu totul altele. Consider că de când revine în țară un cetățean ar trebui să se autoizoleze până când DSP ia o decizie în cazul său. Din păcate, cei de la Vamă și cei de la DSP nu sunt în acest sens, iar oamenii refuză dialogul cu noi pentru că noi nu avem atribuții decât să îi rugăm frumos să stea acasă. Am aprobat și o sumă de bani pentru a le asigura masa la domiciliu, chiar dacă au hrană acasă. Am vrut să le oferim condiții ca să stea acasă și să îi protejăm pe ceilalți cetățeni din comună. Doar unii ascultă. Am avut și luni și marți cetățeni care au venit în primărie deși trebuiau să fie izolați. Parcă cu rea credință au venit aici. Nu îi putem da afară atâta timp cât primăria este deschisă pentru că trebuie să rezolvăm și problemele reale ale comunității noastre. A trebuit să îi rugăm să iasă din sediul primăriei și mai mult nu am avut ce face”, spune edilul din Peștișani.
La Negomir și primarul Tudor Oiță a devenit „detectiv” în această perioadă pentru că este interesat ca virusul ucigaș să nu ajungă în localitatea sa. Încă de săptămâna trecută le-a cerut consătenilor să îl anunțe pe el sau pe polițiștii din comună despre prezența celor care revin acasă din străinătate și nu respectă măsurile de izolare la domiciliu. „Cum apare cineva din străinătate primim telefoane de la oameni. Am mers la magazinele din comună pentru a discuta cu localnicii, am postat și pe contul de Facebook al primăriei să fim anunțați atunci când se află de sosirea cuiva din străinătate pentru a putea ști de ei că sunt aici. Duminică seara, un domn a spus că revine acasă, prietenii i-au comentat că va intra în carantină, iar noi ne-am autosesizat. I-am dat un telefon, am luat legătura și era deja acasă. I-am spus că trebuie să intre în carantină pentru că venea din zona roșie. L-am întrebat cu cine s-a mai întâlnit și mi-a zis că doar cu membrii familiei și toți au fost apoi luați și duși în carantină”, afirmă primarul. Bărbatul despre care vorbește edilul spune că dacă știa despre aceste măsuri anunța de la început fără să fie nevoie să se teamă cineva de el.
Omul povestește că la vamă nimeni nu i-a pus în vedere că v-a trece prin așa ceva și de aceea a procedat în acest mod. „La sloveni la vamă mi-au luat temperatura și mi-au spus că totul e în regulă. La fel a fost și la unguri, mi-au dat OK, iar la noi la Nădlac m-au întrebat de unde vin. Le-am spus că din Italia și m-au întrebat cum am venit și am trecut prin atâtea vămi. Le-am povestit și mi-au zis să-i dau drumul spre casă. Am crezut că pot să merg liniștit acasă. Îmi pare rău de situația asta. Eu am venit acasă, am oprit telefonul, că eram obosit și am dat să mă culc. Puțin mai târziu m-a sunat domnul primar pe numărul mamei și am aflat că voi fi dus în carantină. Nu e rău aici, e ca un concediu, doar că nu putem să ieșim din cameră”, a explicat gorjeanul carantinat.
Primarul Tudor Oiță spune că în următoarea săptămână așteaptă încă vreo 50 de persoane să revină acasă din Germania, Italia sau Spania. „Avem cetățeni plecați în diverse țări și au început să se întoarcă de acum 2 -3 săptămâni. Unii au ieșit din carantină deja. Nu au probleme din fericire nici cei rămași în izolare la domiciliu. Oamenii nu sunt informați cu aceste probleme. Ei trebuie să înțeleagă că nu eu îi bag în carantină sau izolare, ci Direcția de Sănătate Publică. Eu doar anunț Poliția și ei sunt cei care fac verificările ulterioare alături de autoritățile sanitare”, a mai menționat primarul din Negomir.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here