Iulian-Vasile Popescu este candidatul PNL Gorj la alegerile pentru președinția Consiliului Județean Gorj, din 27 septembrie. Iulian Popescu este un tânăr antreprenor, cu experiență în accesarea de fonduri europene, care a prezentat un program sustenabil pentru transformarea județului Gorj. Pe buletinul de vot, acesta se găsește la poziția nr 4.
Reporter: Aș începe cu o întrebare pe care o văd pe rețelele de socializare. De ce ați acceptat propunerea PNL? Intrarea în partid este recentă, mulți se întreabă de ce acum?
Iulian Popescu: Aș putea compara activitatea mea de până la 38 de ani cu merele care se coc, mi-au trebuit 16 ani de antreprenoriat ca să mă formez, să schimb de multe ori echipe, să formez oameni pentru ca, acum, să pot să mă uit spre mine cu încredere și să pot spune că pot conduce un județ, că pot să aduc o viziune nouă. Această viziune se bazează pe multă experiență, pe oamenii pe care i-am cunoscut, pe vizite în străinătate, pe cazuri de succes pe care le-am analizat, pe experiență în general. Există un proverb chinezesc pe care l-am auzit: ,,O experiență de un an se capătă în aproximativ un an”. Cred că 38 de ani este o vârstă potrivită, nici prea tânăr, pentru că nu pot să cred că la 25 de ani, cât de mult și de performant ai fi, nu cred că ești suficient de copt pentru a face față unei asemenea provocări, dar nici după 45-50 de ani pentru că deja apar anumite piedici, să zic așa, anumite formatări în ceea ce privește capacitatea de a schimba lucrurile în mod consistent, de a muta munții din loc, cum se zice. De aceea vin cu mare încredere și cred că sunt o combinație interesantă între energia noii generații și determinarea de a lăsa o amprentă în acest județ, dar pe de altă parte vin și cu experiența și valorile vechii generații, care înseamnă spirit de sacrificiu, determinare, putere de muncă și patriotism.
Reporter: Experiența din antreprenoriat este cel mai des invocată. Ați fondat o companie singur, puteți da câteva exemple relevante pentru eticheta de întreprinzător cu performanță?
Iulian Popescu: Nu am spus despre mine că sunt performant, am făcut ceea ce am crezut că este bine să fac. Acum, dacă este să ne comparăm cu alții, probabil de aici vine această etichetă de performant. Știu că aș fi putut să fac mult mai multe lucruri, când analizezi un om este bine să vezi de unde a plecat, nu unde a ajuns. Adică, diferența de unde vine până unde a ajuns este una importantă, pentru că așa se măsoară potențialul oamenilor. Așa spun și eu, tot ceea ce am creat în acești 16 ani de când sunt antreprenor, de abia acum începe să ducă în zona de performanță, pentru că în acești 16 ani am plecat de la experiență zero în management, am plecat la 22 de ani fără bani, fără mentori, toate lucrurile a trebuit să le învăț, iar încercarea a presupus și erori, încercări, adaptare. Am cunoscut mulți oameni, am încercat să formez echipe, în fiecare an simțeam că suntem ca într-o spirală, mă găseam în același loc, dar la alt nivel. Găseam soluții mai bune, îmbunătățeam echipa, schimbam; atunci când pleci de la zero nu poți să ai rezultate extraordinare imediat. Construcția de care vorbesc acum a necesitat 16 ani în care am muncit foarte mult, au fost foarte multe nopți nedormite, multă ambiție, ca după acest moment să am, în ultimii ani, o echipă care să meargă de la sine, să fie autonomă, să aibă inspirate viziunea și valorile mele. Când am reușit să transmit aceste valori echipei mele înseamnă că am avut succes. Așa văd eu succesul: în capacitatea de a forma o organizație, despre valori, principii, este vorba despre echipa care are puterea de a merge chiar dacă liderul lor nu mai este în acea organizație.
Reporter: Ce ați făcut pentru Gorj, se întreabă unii oameni. Este ca și cum ar trebui să fi făcut ceva ca să meritați postura de candidat.
Iulian Popescu: Vreau să fac o mică observație: sloganul meu este „Îmi pasă de Gorj”, este o conexiune sufletească, nu am făcut drumuri, nu aveam cum. Nu am avut, instituțional, puteri ca să schimb ceva semnificativ în județul Gorj, dar, dacă ar fi să răspund la această provocare, este că pot să dau exemple de semne care să susțină sloganul „Îmi pasă de Gorj”. De exemplu, Asociația Excelsior, Soft Tehnica, firma mea, ambele înființate de mine, au sediul aici, în județul Gorj, taxele și impozitele le plătesc aici. Administrativ mi-ar fi fost mai ușor să le mut în București. Consider că trebuie să îți păstrezi originea, nu toate lucrurile sunt și se nasc în București. Pe de altă parte, investițiile generate în cadrul proiectelor cu fonduri europene pe care le-am absorbit sunt, aproape în totalitate, aici, în județul Gorj. Aici se întâmplă proiectele Soft Tehnica, care țin de investiții, soluții de software, dar și proiectele Asociației Excelsior care țin de educație, antreprenoriat, publicare de cărți, etc.
Reporter: Credeți că este un avantaj/dezavantaj că nu ați mai făcut politică?
Iulian Popescu: Cred că este un avantaj pentru că nu vii cu niște șabloane din perspectiva activității politice. Dorința mea de schimbare vizionară a județului Gorj are nevoie de o atitudine nouă, de un suflu nou care să nu se autolimiteze pe experiențe politice anterioare. Dacă am venit cu mentalitate nouă și nu vreau să mă adaptez unui șablon existent, nu înseamnă că sunt dispus să șterg pe jos cu ideile altora. Putem aduce o schimbare construită matur, sustenabilă, în pași, treptat, nu ștergem totul și o luăm de la capăt, căci riscăm să nu învățăm nimic din greșelile trecutului. Relația cu membrii de partid este una bună, căci le respect opiniile, stau de fiecare dată să întreb de ce se face așa, iar deciziile se bazează pe aceste argumente.
Reporter: A trecut mare parte din campania electorală, ce s-a schimbat în abordarea acestor alegeri?
Iulian Popescu: Vorbind cu oamenii în fiecare zi, îmi dau seama că aici, ca președinte al Consiliului Județean Gorj poți să ai impact direct, un impact de care oamenii au nevoie. Văzând potențialul pe care îl are acest județ, m-am convins și mai mult de nevoia de a mă implica direct, eu, cât și o echipă nouă cu care vin. Mă conving tot mai mult pe mine și devin tot mai determinat să câștigăm aceste alegeri și să putem schimba județul Gorj. Pe lângă motivarea de a câștiga alegerile și de a schimba județul Gorj, mi s-au clarificat și mai mult care sunt nevoile județului Gorj. Știu ce am de făcut și pot să fac un plan detaliat al fiecărei zile când voi fi președinte al CJ Gorj.
Reporter: Care sunt aceste nevoi? Să vorbim despre programul ,,îmi pasă de Gorj”.
Iulian Popescu: Programul electoral este o nouă viziune pentru județul Gorj, pentru următorii zeci de ani. Pot să spun că am fost ca un burete și am strâns informații. Principalele axe ale proiectului sunt date pe care le-am preluat și m-am asigurat că pot fi făcute; discutăm de spitalul județean, de drumul expres cu Râmnicu Vâlcea. Sunt mai mulți pași de făcut, dar există cel puțin un drum până la realizarea lor. Îi mulțumesc partidului care m-a adoptat, este o dovadă clară că politicul știe ce este de făcut, are viziunea obiectivelor importante. Lipsa stratului de mijloc între idee și implementarea ei cred că a fost cauza pentru care nu s-au realizat până acum. S-au gestionat prea mult cuvinte și imagini și nu s-au gestionat proiecte și soluții.
Reporter: Cum răspundeți celor care spun că propunerile dvs. sunt prea îndrăznețe?
Iulian Popescu: Sunt mai multe modalități de a răspunde. Aș începe ca un prim argument, cu declarația lui Henry Ford, care a spus că „dacă i-aș fi întrebat pe oameni ce își doresc, ar fi zis că vor un cal mai rapid”. Nimic în lume nu s-ar fi făcut dacă nu ar veni oameni care să provoace, să aibă o viziune, să ducă lucrurile mai departe. Să vii cu idei noi, grele, provocatoare, care nu-și au tot timpul o soluție de la început. Noi știm unde vrem să ajungem, știm că există cel puțin un drum până acolo, dar avem datoria să descoperim acel drum, asta se numește viziune. Dacă am ști exact drumul se numește administrare. Cred că fiecare gorjean știe să facă diferența între vizionar și administrator. Mergând mai departe, mai avem și suportul rațional. Am adus la fiecare idee și argumente concrete legate de modul de implementare și modul de finanțare. Ca linii principale de finanțare există fondurile europene, am atras fonduri, cunosc mecanismul de funcționare al accesării acestor programe europene. Pe de altă parte, există și oportunități de finanțare în regimul unor parteneriate public-private, care din câte știu nu au fost utilizate în Gorj. Cred că deloc în județul Gorj și foarte-foarte puțin în România pentru că există o reticență foarte mare în gestionarea relației public-privat, dat fiind că atunci când publicul s-a asociat cu privatul era un interes de grup sau personal. Dar, dacă vrei o atitudine radical schimbată, bazată pe transparență, pe dorința de schimbare, atunci cred că credibilitatea unui astfel de parteneriat este mult îmbunătățită și pot să apară proiecte foarte frumoase.
Reporter: Ce ne spuneți despre echipa dvs?
Iulian Popescu: Este o echipă tânără, cu dorință mare de a face lucruri, o echipă în care am încredere totală, o echipă care nu are scheleți în dulap, și nicio umbră de suspiciune.
Reporter: Există un singur scenariu sau mai multe pentru ziua de 27 septembrie?
Iulian Popescu: Pentru ziua de 27 septembrie nu există decât un singur scenariu: să luptăm să câștigăm!
M.P.