„25.02.2020, puţin trecut de ora 17:00…
Primesem o informare conform căreia un cetăţean italian care petrecuse câteva zile în judeţul Gorj fusese confirmat cu noul coronavirus. A fost momentul în care inevitabilul se produsese! În scurt timp, ne-am întrunit la Instituția Prefectului – Județul Gorj. Prefectul, Președintele Consiliului Județean, reprezentanții ISU, IPJ si IJJ, conducerea Direcției de Sănătate Publică si Serviciului Județean de Ambulanță eram cu toții la aceeași masă. Luasem în calcul că, mai devreme sau mai târziu ne vom confrunta cu o astfel de situație, aveam deja un plan pe care îl pusesem la punct, dar lucrurile erau reale acum, iar adrenalina era la cote maxime! Ne confruntam cu un virus despre care știam doar că este extrem de contagios și că omorâse deja foarte mulți oameni la nivel mondial. După o scurtă conversație telefonică cu reprezentantii MAI, prefectul închide si ne prezintă datele pe care le aveam la dispozitie (foarte putine de altfel).
Începuse nebunia…
Misiunea noastră era aceea de a lua toate măsurile necesare pentru a-i identifica pe toţi cei care au intrat în contact cu bărbatul italian şi de a ne asigura că virusul nu se extinde. Am identificat imobilul în care a locuit italianul şi am început să-i sunăm pe cei alături de care a locuit. Am început să ne împărţim atribuţiile. Era o situație fără precedent la nivel național…. Îi sunam pe oamenii despre care aflam că au intrat în contact cu italianul. Încercam să-i convingem despre importanţa declaraţiilor lor şi cât de important este ca noi să ştim cu cine au intrat în contact. Unii dintre ei înţelegeau repede, alţii erau fie reticenţi, fie recalcitranţi.
26.02.2021, în jurul orei 01:00
Primul bărbat care, ulterior s-a dovedit a fi primul caz de coronavirus din România a fost identificat și sunat undeva în jurul orei 01:00 noaptea şi trecusem în data de 26.02.2020. În faţa Instituţiei Prefectului Judeţul Gorj era deja o mare de jurnalişti. Se transmitea deja live. Lumea era aţintită asupra situaţia din judeţul Gorj.
Bărbatul a fost cooperant! A fost întrebat cu cine locuieşte, i s-a transmis că dis-de-dimineață o echipă va merge pentru a le recolta probe atât lui, cât și membrilor familiei şi că sunt rugați să nu părăsească locuinţa.
La scurt timp, a sunat prietena băiatului care, pe bună dreptate, ne-a pus o serie de întrebări. A început cu „Cine suntem?”. “Cum sunăm la ora aia?” “Cum îi garantăm că șeful ei nu o va da afară dacă nu părăsească locuinţa şi nu meargă de dimineaţă la serviciu?” Am încercat să-i explic cine suntem, de unde sunăm, de ce sunăm, cât este de important ca ei să fie cooperanţi şi cât era de important, la momentul acela, ca ei să nu părăsească locuinţa.
Echipele de recoltare a probelor plecaseră în teren. Poliţiştii şi jandarmii intraseră şi ei în acţiune şi aveau responsabilitatea de a asigura supravegherea celor pe care noi îi identificam a fi contacţi.
Spre dimineată, ne-am făcut un plan pentru a anunţa populaţia. Presiunea media era deja una destul de mare. Zeci de jurnalişti erau în faţa prefecturii. Printr-un grup de whatsapp i-am anunţat că în jurul orei 09:00 (26.02.2020) vom susţine o conferinţă de presă. Aveam datoria de a le spune oamenilor cum stau lucrurile. Era începutul infectărilor, teama era una foarte mare în rândul populaţiei, oamenii căutau răspunsuri şi noi eram datori să le răspundem. La conferința de presă, prefectul a prezentat, pe etape, situația.
Primele teste recoltate fuseseră trimise la Institutul Matei Balș.
Speram cu toții să fie negative…
Și în data de 26 am continuat să facem scheme, anchete epidemiologice și să refacem fiecare pas pe care italianul îl făcuse în județul Gorj. Au fost recoltate noi probe care au fost trimise la Institutul Matei Balș!
La scurt timp după conferința de presă primisem rezultatele primelor 19 teste recoltate! Erau negative! Pe fața fiecăruia dintre noi se citea bucuria și speranța că virusul ne va ocoli….
Am organizat o nouă conferință de presă pentru a le transmite oamenilor că virusul nu ajunsese, încă, la noi. Cel de-al doilea set de teste ajunsese la Institutul Matei Balș. 33 de teste. Noi continuam să sunăm și să identificăm persoane care direct sau indirect intraseră în contact cu italianul.
După amiaza zilei de 26 februarie 2021…
Eram în aceeași echipă, nimeni nu plecase acasă, făceam în continuare scheme ale contacților cu italianul și încă mai aveam oameni de sunat…
Prefectul primește un telefon! Așteptam cu toții să ne spună că e bine! Că testele sunt negative! A închis! S-a uitat spre noi și ne-a spus: “Domnilor, avem un pozitiv!” Nu se mai auzea nimic în sală…
Tot prefectul, în capătul unei mese lungi de câțiva metri spune: “Să ne păstrăm calmul! Cine l-a sunat pe X (pacientul confirmat)?
Fusese sunat de către un ofițer de la ISU care prezintă situația bărbatului: unde locuiește, cu cine locuiește, unde lucreză, cu cine este coleg etc.
Munca noastră o lua de la capăt…
Aveam misiunea de a identifica acum contacții bărbatului care a fost primul caz de coronavirus din România.
Abia în ziua de 27 am început să ne odihnim…pe rând…și au urmat alte zile, săptămâni și chiar luni de foc…
A început valul persoanelor care se întorceau din străinătate de teama virusului. Au început să fie persoane confirmate și în alte județe…
Chiar dacă a trecut un an, când te gândești la momentele acelea, te trece un fior!
Cine se gândea vreodată că ne vom confrunta cu o astfel de situație? Cine s-ar fi gândit că un virus ne poate da viața peste cap?
A trecut un an, dar se întrezărește speranța! Au apărut deja mai multe tipuri de vaccin! A început procesul de vaccinare! Primul pas spre normalitate! Dar au apărut și contestatarii…au apărut teoriile conspitaționale…
Încă avem restrcții pe care trebuie să le respectăm, încă purtăm mască de protecție, încă avem mii de infectări și depinde doar de noi, de fiecare dintre noi, cum ne protejăm și cât de repede vom reveni la normal.
Noi sperăm că perioada asta urâtă va trece și că ne vom putea relua viețile pe care le-am avut înaintea pandemiei!
Așa să ne ajute Dumnezeu!”, au scris reprezentanții ISU Gorj, pe pagina de Facebook, în urmă cu scurt timp.