Ionuţ Stroe: ,,Sporturile în aer liber vor avea întâietate”

635

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că este în lucru un cadru legislativ pentru reluarea competiţiilor. Reprezentantul Guvernului a precizat că nu toate sporturile prezintă acelaşi grad de risc, iar autorităţile analizează atent scenariile pentru perioada imediat următoare.,,Cu siguranţă, practicarea sportului este foarte benefică pentru societate. La nivel psihic, fizic, la nivel de educaţie te poate ajuta, dar, din păcate, suntem nevoiţi acum să practicăm activităţile fizice acasă. Pregătim cadrul legislativ, nu trebuie să dăm cu piciorul la ce am reuşit până acum. România se află în nişte limite rezonabile, dacă facem o comparaţie cu alte ţări. Trebuie să avem un cadru clar prin care să stabilim cum se va face reluarea sportului. Cu toţii suntem nerăbdători, ne gândim la momentul în care se va putea relua sportul. E important de precizat că sporturile în aer liber vor avea întâietate, în contextul actual nu toate sporturile prezintă acelaşi grad de risc. Fotbalul are un grad de risc ridicat. Sporturile care se pot practica individual sau cele în aer liber au cel mai mic grad de risc”, a spus Stroe la Digi Sport.Ministrul a subliniat că întrecerile se pot relua doar când există certitudinea că participanţii la competiţii vor fi protejaţi.,,Ridicarea restricţiilor se va face treptat şi cu mare precauţie. Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii în acest sens. Competiţiile vor începe doar în momentul în care ne vom asigura că ţinem totul sub control, că există un cadru de siguranţă maximă şi, în mod obligatoriu, când va exista o perioadă de pregătire înaintea reluării competiţiilor. Lucrăm la aceste scenarii, se întâmplă aceleaşi lucruri peste tot în lume, mai avem de aşteptat. Trebuie să fim cumpătaţi, trebuie să avem răbdare, că am văzut că avem şi câteva exemple negative”, a explicat Stroe.

Testări obligatorii! Regim strict la antrenamente şi vestiare
Dacă starea de urgenţă va fi ridicată, sportivii se pot întoarce la antrenamente, potrivit ministrului Stroe. Totuşi, revenirea la pregătire se poate face doar după ce vor fi efectuate testele de depistare a noului coronavirus. De asemenea, vor fi adoptate măsuri de protecţie şi în afara întâlnirilor oficiale. ,,Trebuie să ne asigurăm că toți participanții la pregătire vor fi testați. Atât înainte de reluarea antrenamentelor, cât și la final. Va fi un regim destul de strict în modul în care vor servi masa, în modul în care vor fi folosite vestiarele, cum se vor desfășura antrenamentele. Din discuțiile avute cu FRF și LPF am înțeles că patru săptămâni sunt suficiente pentru pregătirea echipelor din Liga 1. Cred că putem lua data de 15 mai ca un reper pentru ieșirea din starea de urgență, dar trebuie să înțelegem că sănătatea publică este mai importantă decât orice”, a precizat Ionuț Stroe. Fotbalul va reveni, cel mai devreme, pe 13 iunie, iar concluziile grupurilor de lucru vor fi prezentate cluburilor, în cel mai scurt timp. ,,În Italia și Spania se fac pași, vom anunța și noi public în următoarea perioadă măsurile care preced această perioadă, condițiile de antrenament, condițiile de utilizare a vestiarelor. Evoluțiile acestei pandemii diferă de la o țară la altă, sistemul medical german este mult mai bine pus la punct decât ce este la noi”, a mai spus Ionuț Stroe.

Părerile sunt împărţite
Președintele Comitetului Medical al FIFA, Michel D’Hooghe, a avertizat că reluarea fotbalului, înainte de 1 septembrie, crește foarte mult riscul infectării. Aşa cum susţin şi alţi experţi în Sănătate, există posibilitatea ca virusul să fie transmis între jucători, iar ulterior competițiile să fie suspendate pentru o perioadă și mai mare de timp.
Oficialul FIFA este de părere că Franța a luat cea mai bună decizie, campionatul din ,,Hexagon” fiind ,,îngheţat”, iar întrecerile fotbalistice fiind programate a se relua în luna septembrie. ,,Trăim cea mai dramatică perioadă de la Al Doilea Război Mondial. Este o chestiune de viață și de moarte și trebuie prudență, pentru că fotbalul nu-i lucrul cel mai important. Nu cred că se poate juca mai devreme de 1 septembrie, uitați de acest sezon! Aș fi mulțumit dacă stagiunile următoare ar începe normal. Trebuie să evităm un nou val al virusului, care nu este imposibil. Fotbalul să aibă răbdare, să respecte deciziile autorităților și regulile de bază ale sănătății”, a declarat Michel D’Hooghe. Mai multe federaţii naţionale lucrează la diverse scenarii pentru reluarea campionatelor interne. Germania a anunţat că Bundesliga va continua cu un număr redus de spectatori, iar, în Anglia, Premier League ar urma să se joace cu porţile închise, pe stadioane ,,neutre” din ţară.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here