Tânărul gorjean Andrei Dragu (20 de ani) este unul dintre fotbaliştii în care conducerea Viitorului îşi pune mari speranţe. Format la Pandurii, Dragu a câştigat Cupa României la U17 alături de cea mai importantă formaţie din Târgu-Jiu, dar nu a apucat să îmbrace tricoul echipei mari. Finanţatorul Viitorului, Nicolae Sarcină, a fost cucerit de calităţile lui Dragu, căruia i-a fixat o clauză de reziliere de 1 milion de euro. Andrei a oferit un interviu Cotidianului ,,Gorjeanul”, în care a vorbit despre posibilitatea reluării competiţiilor, dar şi despre ambiţiile sale şi progresul din ultimii ani.
Reporter Gorjeanul: Cum te descurci în pauza competiţională forţată?
Andrei Dragu: Sunt acasă, în Târgu-Jiu. Îmi e puțin mai dificil cu pregătirea în această perioadă, având în vedere că locuiesc la bloc și nu la casă, unde, cumva aveam un plus de libertate pentru desfășurare, dar nu mă plâng. Sunt conștient de această situație și mă pregătesc la capacitate maximă. Încerc să combin cât mai mult posibil alergarea cu exercițiile fizice, mai exact forța. Cert este că nu e deloc ușor să te antrenezi singur.
R.G: Crezi că se va relua actualul sezon? Dacă da, este benefic acest lucru? Părerile sunt împărţite şi printre fotbalişti.
A.D.: Personal, îmi doresc să se reia, dar cumva e cu două substraturi. Pe de o parte, mi-e dor de miza din meciurile oficiale, dar, pe de altă parte, reluarea competiției ar însemna jocuri disputate la un interval mic de timp, implicit o perioadă extrem de dificilă pentru noi, jucătorii. Deja știm cu toții deciziile luate în campionatele din Europa, drept exemplu Belgia și Franța. Toată lumea așteaptă să se reia competițiile, și nu mă refer strict la fotbal, ci la întreaga ramură sportivă. Sunt încrezător.
R.G: Se vorbeşte despre o perioadă de reacomodare la efort de aproximativ 3 săptămâni. Este suficientă?
A.D.: Categoric e necesară o perioadă de pregătire care să cuprindă cel puțin 3-4 săptămâni. În momentul de față, musculatura are cel mai mult de suferit. În mod cert nu e pregătirea cu care organismul nostru este obișnuit. Acest repaus pentru sportivii de performanță e nociv organismului. Rămâne de văzut dacă ne vom adapta în timpul pregătirii pentru a evita pe cât mai mult posibil accidentările.
R.G: Fotbalul ar putea continua fără spectatori o perioadă de timp. Cum e, de acolo, din teren? Vă influenţează acest lucru?
A.D.: Fotbalul fără spectatori nu are farmec, îți transmite sentimentul unui meci amical, cu o intensitate mai scăzută, entuziasmul nu mai e același. Într-adevăr, în situația noastră media de spectatori nu e ridicată, dar sunt situații, sunt meciuri și sunt echipe care reușesc să aducă la stadion și 3-4 mii de spectatori, vorbind strict de eșalonul secund. În concluzie, fotbalul e aproape nul fără suporteri, dar noi ne vom face treaba indiferent de situație.
R.G: Ai fost ,,şlefuit” la Pandurii, dar ţi-ai făcut un nume la Viitorul. Regreţi că n-ai apucat să joci la seniori pentru echipa la care ai crescut?
A.D.: E adevărat că perioada junioratului am petrecut-o la Pandurii, acest club m-a format ca jucător, o spun fără vreo remușcare, nu știu dacă e neaparat un regret faptul că n-am debutat la echipa mare fiindcă n-a depins în totalitate de mine. În momentul în care am plecat aveam undeva la șaisprezece ani, iar clubul deja luase o întorsătură. Dar, fără să fiu ipocrit, în mod cert atunci când eram mic, visul meu era sa evoluez pentru Pandurii Târgu-Jiu în Liga 1.
R.G: Viitorul a venit pe Stadionul Municipal din Târgu-Jiu după ce s-a plimbat prin toată ţara. Este mai uşor să fiţi gazde chiar ,,acasă”?
A.D.: După un tur de campionat în care efectiv am jucat toate meciurile în ,,deplasare”, a venit momentul să ne liniștim și să ne stabilim într-un loc unde ne putem disputa meciurile de acasă fără a ne deplasa. A fost o perioadă extrem de dificilă, din toate punctele de vedere. La început a fost ok, cu timpul s-a acumulat oboseala, însă nu găsim scuze pentru meciurile mai puțin reușite sau chiar nereușite. Din contră, cred că este un parcurs lăudabil având în vedere situația cumva precară.
R.G: Viitorul are un sezon bun. Care ar fi principalele argumente pentru această reuşită?
A.D.: Într-adevăr, echipa parcurge un sezon bun, și un start de retur excelent, dar trebuie să continuăm seria rezultatelor pozitive fiindcă altfel anulăm parcursul bun de până acum. Un argument ar fi acela că echipa a dat dovadă de seriozitate și o bună pregătire în stagiul pe care l-a efectuat în Turcia. Un al doilea aspect este că tratăm fiecare meci și fiecare adversar cu maximă seriozitate, indiferent că jucăm cu prima sau ultima clasată.
R.G: Unde crezi că poate termina echipa dacă se reia campionatul?
A.D.: Nu pot da o cifră exactă, un loc anume în clasament la momentul actual, ce știu sigur este că obiectivul nostru stabilit este să obținem cât mai multe rezultate pozitive pentru a ne clasa cât mai sus posibil în clasament.
R.G: Evoluezi pe un post mai defensiv faţă de perioada junioratului. Ţi se potriveşte mai mult?
A.D.: Sunt două perioade diferite, ritmul de joc este total schimbat. În momentul de față poziția pe care evoluez consider că mă avantajează. În orice caz, nu mă consider un fundaș lateral clasic, ci cu valențe foarte ofensive, cu apucături de mijlocaș.
R.G: Ai o clauză de reziliere un milion de euro. E preţul corect dacă vrea să te achiziţioneze vreo echipă?
A.D.: Am văzut că s-a vehiculat în presă subiectul clauzei mele de reziliere, nu știu cum a scăpat. Nu vreau să dezbatem prea mult. Ce știu sigur e că mai am mult, foarte mult de muncă, până să plătească vreun club un milion de euro pentru serviciile mele (râde).
R.G: Cu sau fără această clauză, eşti cel mai bine cotat fotbalist din lotul Viitorului, pe portalul transfermarkt. Cât contează acest aspect?
A.D.: Cota de transfer e dată de piață și stabilită în funcție de evoluțiile pe care le ai. Personal mă interesează, pentru că îmi dă un soi de ambiție pentru a crește în joc și implicit în cifrele cotei.
R.G: Poate echipa la care evoluezi să ţintească promovarea în următoarele sezoane?
A.D.: Îmi e greu să mă pronunț acum, ar fi o realizare extraordinară, dar e extrem de dificil, vor exista mereu echipe puternice. Dar ne dorim, cine nu și-ar dori?
R.G: Cine este antrenorul care te-a influenţat cel mai mult până în acest punct al carierei?
A.D.: E aproape imposibil să nominalizez un singur antrenor, cred că ar fi nedrept, pentru că toți cei care m-au influențat, cumva, și-au pus amprenta serios într-un fel sau altul în jucătorul care sunt astăzi, și contribuțiile au fost total diferite. Nu aș vrea să creez divergențe și sunt sigur că se știu foarte bine cei care au avut un cuvânt de spus asupra mea.
R.G: Cel mai frumos moment de când te-ai apucat de fotbal?
A.D.: Sunt mai multe, însă aleg momentul în care am marcat primul gol în Liga a 2-a.
R.G: Ai un model în viaţă? Nu vorbim neapărat de fotbalişti.
A.D. Leo Messi este modelul meu în viață, încă de când eram mai mic. Îmi influențează mult gândirea și viziunea despre ceea ce vreau să devin.
Interviu realizat de Cătălin Pasăre