Interpelările lui Iriza mișcă roțile neunse ale Ministerului Energiei

387

Prin intermediul unui comunicat de presă, deputatul PMP Scarlat Iriza, arată că demersurile sale făcute în calitate de parlamentar de Gorj a determinat Ministerul Energiei să ia unele măsuri importante chiar dacă pe multe nu și le-a asumat public.

,,În calitate de deputat de Gorj, în data de 20 aprilie a.c., am înaintat ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, o interpelare prin care am solicitat clarificări în legătură cu ipocrizia manifestată de conducerea acestui minister, în unele comunicate de presă prin care reproşa managerului interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, disfuncţii care fuseseră generate, în realitate, chiar de actualul ministru Grigorescu şi de membri ai Consiliului de Supraveghere susţinuţi direct de acesta, aşa cum este cazul lui Ivan Ştefan Valeriu. Astfel, Ministerul Energiei a pretins, public, conducerii CEO să aleagă şefii companiei ”pe criterii de meritocraţie şi în condiţii de transparenţă”. În context, am întrebat dacă ministrul Grigorescu, care a participat la numirea noului Consiliu de Supraveghere, consideră că noii membri ai acestei structuri au fost aleşi pe criterii de meritocraţie şi în condiţii de transparenţă. Punctual, l-am rugat  pe ministrul Grigorescu să precizeze cum apreciază faptul că domnul Ivan Ştefan Valeriu, desemnat cu sprijinul Ministerului Energiei ca membru al Consiliului de Supraveghere, a prezentat Complexului Energetic Oltenia un curriculum vitae oficial, în care pretindea că a avut primul loc de muncă la vârsta de 44 de ani, şi dacă, în aceste condiţii, consideră că Ministerul Energiei a respectat criteriile de meritocraţie şi transparenţă pe care le clamează. În răspunsul la interpelare, se arată că Ivan Ştefan Valeriu are un mandat limitat la un an de zile, şi că deja s-a demarat procedura de selecţionare a noilor membri ai Consiliului de Supraveghere. Mai mult, se precizează că Ivan Ştefan Valeriu şi-a actualizat, între timp, cv-ul, şi că poate fi consultat pe site-ul CEO.  Din noua versiune a cv-ului, aflăm că Ivan Ştefan Valeriu a activat, între 1993 şi 2006, ca ”funcţionar cu statut special”, responsabil cu ”analiza-sinteza” în ”Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”. De asemenea, l-am întrebat pe ministrul Grigorescu dacă este la curent cu numirile de directori impuse managerului interimar Laurenţiu Ciobotărică de membri ai Consiliului de Supraveghere. Punctual, i-am cerut să precizeze care sunt criteriile avute în vedere, de pildă, la numirea domnişoarei Petra Patricia Pătraşcu, ca director al Direcţiei de Resurse Umane, la solicitarea expresă a domnului Ivan Ştefan Valeriu. Ministerul Energiei nu a formulat un răspuns la această întrebare, dar Petra Patricia Pătraşcu a demisionat din funcţia respectivă.

În răspunsul la interpelare, sunt enumerate şi rezultatele financiare pozitive înregistrate de conducerea Complexului Energetic Oltenia în primul trimestru al anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2015:

  • Creşterea EBITDA (eng. Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – câştigul înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare) cu 40,5% (de la 228,2 milioane lei la 320,7 milioane lei)
  • Profit net de 144,2 milioane lei, faţă de o pierdere de 20,03 milioane lei, înregistrată în primul trimestru din 2015
  • Realizarea unei economii de 7,7 milioane euro, prin achiziţionarea certificatelor de CO2 de pe piaţa primară, faţă de preţurile practicate pe piaţa secundară
  • Rambursarea a 153,62 milioane lei, din împrumuturi contractate anterior, fără a angaja credite noi
  • Realizarea de investiţii în valoare de 105,77 milioane lei
  • Reducerea semnificativă a cheltuielilor la mai multe capitole”, a transmis Scarlat Iriza prin intermediul unui comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here