Interesați de schema de sprijin pentru CE Oltenia

1543

Interesați de schema de sprijin pentru CE Oltenia PLUS Gorj solicită ca „schema de sprijin a CEO” să fie publică, pentru că „nu este normal să ascunzi un document care va afecta viața a zeci de mii de oameni”. Formațiunea politică susține că a solicitat europarlamentarilor alianței USR-PLUS să facă lobby în Parlamentul European pentru a se acorda sprijin pentru zonele cu industrie energetică pe bază de cărbune și pentru a se evita o decarbonare făcută în pripă, care ar putea fi fatală din punct de vedere economic Gorjului.

PLUS Gorj consideră că sunt o serie de aspecte care trebuie lămurite în privința sprijinului acordat CE Oltenia. „În primul rând, cu o maximă urgență, trebuie făcută publică «schema de sprijin a CEO», pentru că nu este normal să ascunzi un document care va afecta viața a zeci de mii de oameni și nici nu poți cere cuiva să sprijine un document pe care nu îl cunoaște. În plus, în lipsa unor informații oficiale, apar așa numitele informații «pe surse», care lasă loc speculațiilor și pot face mult rău companiei, afectându-i credibilitatea”, arată PLUS Gorj.

Boza: Este un fals
Presa centrală a relatat că schema de sprijin ar impune tuturor românilor să-și aducă contribuția la salvarea CE Oltenia, prin plata a circa 2 miliarde de euro timp de 10 ani, fie direct prin factura de electricitate, fie printr-o altă formă de sprijin. „Dacă într-adevăr aceasta este «schema», PLUS Gorj consideră că mai înainte de a solicita sprijinul românilor pentru salvarea CEO, ar fi fost moral să se anunțe concedierea sutelor de pile, rude și clienți politici angajați de PSD la CEO de la înființarea din 2012 a Complexului și până în prezent. Cât de moral poate să fie să le ceri românilor să plătească pentru a menține practic clientela PSD în posturi călduțe și bine plătite?”, mai arată PLUS Gorj.
În schimb, Sorin Boza, managerul CE Oltenia, neagă această informație. „Este un fake total afirmația din presă, pentru că nu are la bază nimic din schema de sprijin elaborată de CEO, Transelectrica, Consiliul Concurenței, OPCOM și Ministerul Energiei. Este un fals și îmi asum ceea ce spun. Schema de sprijin nu se bazează pe această taxă de adecvanță, pentru că, așa cum bine știți, orice schemă de sprijin se va face, nu e făcută special pentru CEO, ci pentru toți producătorii pe bază de cărbune. Nu va apărea pe factura consumatorului”, a afirmat public Sorin Boza.
Mai mult, reprezentanții PLUS Gorj vor să afle cine va plăti certificatele de carbon după încetarea schemei de sprijin. „Dacă este adevărat că schema de sprijin prevede o diminuare a emisiilor de CO2 ale CEO de la nivelul din prezent de 0,91 tone CO2/Mwh (valoare combinată pe întreg CEO) la un nivel de 0,77 tone CO2/Mwh peste 10 ani, atunci scăderea emisiilor cu 16% nu va compensa nici măcar creșterea prețului certificatelor de CO2. Ce se va întâmpla în aceste condiții peste 10 ani? Va fi necesară o nouă schemă de salvare a CEO? Va fi CEO capabilă să suporte costurile certificatelor de 300-400 milioane de euro pe an sau, în viziunea PSD, cei 10 ani prevăzuți în schema de sprijin reprezintă totalul speranței de viață a energeticii pe cărbune?”, mai arată PLUS Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here