Instanţa i-a anulat decizia de concediere din 2009! – Răuţ, în locul lui Gârjoabă la CE Turceni

300

DeschiderePreşedintele Asociaţiei Eurojob, Ion Răuţ, a obţinut, la începutul acestei săptămâni, o victorie importantă în instanţă, în procesul intentat, în urmă cu aproape doi ani de zile, Complexului Energetic(CE) Turceni. Asta după ce magistraţii Tribunalului Gorj, Secţia Comercială, la rejudecare, i-au dat o sentinţă favorabilă, anulând decizia de concediere prin care Răuţ, în iulie 2009, a fost concediat, fără drept de apel.

La momentul respectiv, Răuţ era directorul de Resurse Umane din cadrul CE Turceni, iar acum conform sentinţei ar putea să îi ia locul actualului ocupant al acestui post, pedelistului Corneliu Gârjoabă. Răuţ a anunţat însă că va prezenta sentinţa instanţei directorului general al CE Turceni, Octavian Graure, pe care se bazează că va lua act de acest document şi va găsi o soluţie privind reîncadrarea sa în muncă la unitatea energetică.

Ion Răuţ, pe atunci membru al PNL Gorj, a fost concediat pe data de 3 iulie 2009 de la CE Turceni. Cel care a semnat decizia de concediere a fost, la momentul respectiv, Eugen Tunaru, directorul general pus şi înlocuit apoi din funcţie la cererea lui Ionel Manţog. Şi astfel, Tunaru, manevrat de Manţog, stabileşte să se descotorosească de Răuţ, dat deja la o parte de la conducere, fără să îi dea însă alternative privind un alt loc de muncă, cum stabileşte legea. În vara lui 2009, Răuţ rămâne astfel din director, şomer dar se adresează instanţei de judecată pentru a anula decizia de concediere pe care a considerat-o permanent abuzivă. Procesul începe astfel la Tribunalul Gorj, unde însă pe fond, Răuţ pierde dar face recurs la Curtea de Apel Craiova. Drumul sinuos al dosarului pe la instanţa gorjeană şi cea doljeană este explicat însă chiar de Ion Răuţ. “Dacă mai treceau două luni se împlineau doi ani de când sunt în litigiu cu Complexul Energetic Turceni, urmare a deciziei de concediere din iulie 2009. În tot acest timp am apelat însă la un lung şir de abordări de natură juridică. Pe fond mi s-a respins cererea, practic am pierdut, apoi la Curtea de Apel Craiova mi-a fost admis recursul, cu rejudecare la instanţa din municipiu, procesul fiind mutat de la Litigii de Muncă, la Secţia Comercială. Practic dosarul mi s-a reîntors la Târgu-Jiu. Acum, Secţia Comercială a Tribunalului Gorj a constatat că decizia de concediere era lovită de nulitate absolută. Asta este esenţa în această sentinţă civilă iar cei de la CE Turceni vor trebui să ia în considerare această sentinţă civilă, deoarece este executorie la fel ca una de litigii de muncă. Cred că încă mai sunt pe acolo urmaşi care şi-au dorit acest război cu mine şi că la rândul lor vor continua cu recurs şi cu alte căi de atac”, a declarat Răuţ.

“Conform sentinţei sunt director de Resurse Umane la Turceni”

IMG_0017Astfel, Ion Răuţ subliniază faptul că se aşteaptă ca juriştii CE Turceni să nu renunţe la proces, mai ales că sentinţa nu este irevocabilă. “Nu este irevocabilă şi posibil să vedem asemenea paşi”, susţine Răuţ care şi-a propus ca săptămâna aceasta să aibă o întâlnire cu managerul CE Turceni. “Îmi propun să am o discuţie cu directorul Complexului Energetic Turceni, cu Graure, pentru că nu mai sunt toţi cei care, în iulie 2009, într-un mod abuziv şi răzbunător şi-au dorit să nu mai fiu eu în Turceni”, a completat Răuţ, dând de înţeles că Manţog nu mai este în graţiile conducerii actuale a unităţii energetice. “Nu este vorba despre persoana care mi-a făcut probleme, ci de răutatea, mizeriile şi apucăturile de stăpân pe care le-a avut”, a explicat Răuţ, evitând să rostească numele lui Manţog, pe motiv că nu vrea să îi facă publicitate.

Nu a câştigat banii din urmă

Din păcate victoria lui Răuţ nu este completă, instanţa admiţându-i în parte acţiunea. Acesta i-a respins capetele de cerere privind reîncadrarea pe postul deţinut anterior deciziei de concediere şi drepturile salariale. Răuţ nu s-a ferit însă să clarifice acest aspect spunând că, în opinia sa “procesul, care, probabil, va avea şi repercusiuni financiare pentru CE Turceni, nu este decât un proces cu o mentalitate, cu un mod de a gândi şi cu nemernicia umană”.

El speră însă într-o colaborare cu directorul Graure, care nu mai este obligat să răspundă comenzilor lui Manţog. “Nulitatea absolută are nişte consecinţe juridice, juriştii ştiu, înseamnă că, este un document care nici măcar nu a existat. Adică dacă decizia mi-a fost comunicată pe 3 iulie 2009, astăzi când noi vorbim, m-am întors în ceea ce priveşte raporturile mele cu CE Turceni, în 2 iulie 2009”, a menţionat Răuţ.

Doi directori de Resurse Umane?!

Şi astfel, Răuţ este începând de marţi, din nou, salariat al CE Turceni, singura dilemă fiind însă postul pe care va fi reîncadrat, fosta sa funcţie fiind ocupată de Corneliu Gârjoabă. “Practic astăzi(n.r. miercuri) aţi fi putut să mă numiţi că sunt directorul de resurse umane de la Turceni. Eu nu sunt însă naiv. (..)Nu mă aştept ca Gârjoabă să se dea la o parte. Eu am plecat când el şi-a pus haina în cuier, ocupând birou. Va trebui ca eu, şi cu o hotărâre juridică serioasă în spate, să fac nişte demersuri destul de sănătoase să îmi reiau locul”, a completat Răuţ care a ocupat în unitate şi funcţia de şef al Corpului de Control al CE Turceni. Nu se ştie, deocamdată, ce post va ocupa Răuţ, dar se cunoaşte că anterior funcţiilor de conducere a fost inginer-şef în cadrul unităţii energie, post la care ar putea reveni şi de această dată.

ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here