Inspectorii DSVSA Gorj acţionează pentru prevenirea gripei aviare

520

Apariţia recentului caz de gripă aviară (H5N1) pe ţărmul Mării Negre, în Bulgaria, le dă de furcă şi autorităţilor din ţara noastră pentru depistarea precoce a oricărui tip de virus ce ar putea circula şi pe teritoriul României. Direcţia Sanitar-veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a dispus verificarea stării de sănătate a tuturor efectivelor de păsări din judeţ, inclusiv de la cele două ferme, precum şi derularea campaniei de vaccinare împotriva pseudopestei aviare.

La nivelul judeţului Gorj, în scop preventiv, au fost demarate de ieri controale privind aplicarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări. Fermierii fac instruiri şi au fost trimise informări medicilor veterinari de liberă practică, medicilor veterinari oficiali, vânătorilor şi paznicilor fondurilor cinegetice, cu privire la menţinerea unei stări de alertă ridicată, în acest sens.
“Astăzi (n.r. ieri) verificăm măsurile de biosecuritate de la Avi Instant Târgu-Jiu, iar în următoarea zi, inspectorii vor face aceleaşi controale la ferma de păsări ouătoare de la Brăneşti. Verificările în cauză se fac pentru a putea preîntâmpina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite, dar odată cu apariţia focarului de gripă aviară de la vecinii noştri din Bulgaria intensificăm activităţile de monitorizare a statusului de sănătate al păsărilor şi instruim proprietarii să ne anunţe imediat cu privire asupra suspiciunilor de boală”, a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

500 de mii de păsări, vaccinate
Odată cu verificarea mai atentă a stării de sănătate a păsărilor din judeţ pentru prevenirea apariţiei oricărui posibil focar de gripă aviară, inspectorii sanitar-veterinari gorjeni derulează şi campania de vaccinare a efectivelor de păsări de la exploataţiile din Gorj, fiind vorba despre vaccinarea împotriva pseudopestei aviare a circa 500 de mii de păsări. “În acelaşi timp, cu măsura de vaccinare, facem şi o verificare mai atentă a stării de sănătate a păsărilor, şi, cu atât mai mult, acum facem acest lucru cu mai multă responsabilitate. Oamenii trebuie să ştie că şi pseudopesta aviară este aproape la fel de gravă ca gripa aviară, mortalitatea la păsări fiind extrem de ridicată. Dar, în fine, acestea sunt măsuri standard pe care le luăm de fiecare dată când apar astfel de cazuri de boală la vecinii ţării noastre. Cetăţenii din judeţ trebuie să raporteze şi să aducă la noi orice cadavru de pasăre, indiferent că provine din curtea lor sau din sălbăticie. Oricărei păsări moarte adusă la noi i se fac şi testele pentru depistarea gripei aviare. Facem un apel şi la cei care administrează ocoalele silvice, dacă găsesc vreo pasăre moartă în pădure, ori în apropierea bălţilor din zonele Rovinari şi Turceni acolo unde iarna există câteva specii de păsări care îşi fac cuiburi, să ne transmită orice semnal despre un eventual deces al unei păsări, din orice specie ar fi ea, sau să aducă la noi cadavrele de păsări descoperite întâmplător”, a mai spus directorul DSVSA Gorj. Ion Iliuţă a precizat că în 2014 nu a existat la nivel de Gorj nici măcar o suspiciune a gripei ori a pseudopestei aviare.
Izabella Molnar

Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle reprezintă una dintre cele mai grave boli infecţioase şi contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv. Este o boală produsă de un paramixovirus şi caracterizată din punct de vedere clinic prin tulburări respiratorii, digestive şi nervoase sau numai prin scăderea producţiei de ouă înregistrându-se scăderi cu 15% a producţiei de ouă, dar şi un procent de 5 % în plus de ouă de proasta calitate, cu coajă subţire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here