Comisiile mixte stabilite pentru evaluarea stării tehnice a imobilelor și a gradului de afectare a structurii de rezistență a clădirilor din Gorj recomandă extinderea inspecției pentru mai multe școli și grădinițe din județ, după ce au constatat că majoritatea prezintă fisuri la nivelul tencuielii și al tavanului.
Vineri au fost verificate noi școli din municipiul Târgu-Jiu, cele din orașul Tismana, comunele Stănești, Runcu și o parte din Arcani.
În Târgu-Jiu au fost depistate probleme la Grădinița cu Program Normal nr. 20, Liceul Tehnic „Ion Mincu”, Liceul Auto „Traian Vuia”, Școala Gimnazială nr. 7, Grădinița cu program prelungit nr.13, Grădinița cu program prelungit nr.7 și Grădinița cu program prelungit Preajba.
De exemplu, la grădinița din Preajba au fost constatate fisuri pe pereții interiori pe verticală, fiind restricționat accesul în zona muzeului și a sălii de spectacole din incintă.
La Liceul Tehnologic din Tismana este necesară o expertiză tehnică și a fost interzisă utilizarea pe latura de nord la etajul clădirii, iar la Școala Gimnazială Celei s-a interzis utilizarea clădirii pe latura stângă până la grinda suspendată.
Probleme sunt și Stănești, Arcani și Runcu. „În comuna Arcani, la școala gimnazială sunt fisuri orizontale, verticale și la 45 de grade, pe perete între casa scării și sala de clasă P+1; pe pereți săli de clasă interiori și exteriori grav afectați; structură de rezistență grav afectată. Este necesară realizarea unei expertize tehnice, accesul interzis și interzicerea utilizării imobilului. În comuna Runcu, la Școala Primară Valea Mare, structura de rezistență a imobilului este afectată. În comuna Stănești, la Școala Gimnazială Stănești, se recomandă o inspecție extinsă, iar la Școala Primară Călești, unde sunt fisuri ale fundației și pereților exteriori pe latura de Est a amfiteatrului școlii, se recomandă o inspecție extinsă, interzicerea accesului în amfiteatru și restricționarea accesului în spațiile alăturate”, au raportat autoritățile.
Continuă verificările în teren
În plus, în săptămâna 20-24.02.2023, administratorii clădirilor cu destinație unitate de învățământ vor desfășura lucrări specifice pentru îndepărtarea efectelor produse de cutremurele care s-au produs în județul Gorj.
„Subliniem faptul că la clădirile cu destinație locuință individuală sau colectivă unde au fost semnalate fisuri sau alte efecte ale cutremurelor, comisiile deplasate în teren nu au observat elemente ale structurilor de rezistență afectate. Acolo unde există fisuri superficiale sau alte efecte ale cutremurelor apărute la construcțiile individuale, cetățenii care dețin asigurări ale imobilelor pot iniția demersurile și procedurile legale pentru despăgubire”, a anunțat prefectul Cristina Cilibiu.
Toate comisiile mixte sunt în teren, iar în zilele următoare vor continua activitatea de evaluare a stării tehnice a imobilelor și evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistență la clădirile unde au fost semnalate fisuri, atât la solicitările primite din partea cetățenilor, cât și din partea autorităților locale.
După verificările din teren, se va trece la evaluarea pagubelor.
Majoritatea elevilor din Gorj nu se întorc în clase de luni, desfășurând în această săptămână activități educative ce țin de „Școala altfel” sau „Săptămâna verde”, care nu necesită prezența la școală.
I.I.