Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj subliniază faptul că acordul pacientului este obligatoriu pentru absolut orice acţiune pe care o face medicul. Tocmai de aceea, pentru inscripţionarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES) se cere acordul pacientului.
Preşedintele APMF Gorj consideră că Dosarul Electronic de Sănătate nu este o urgenţă, dar este conştient că mulţi pacienţi sunt pentru acest dosar. „S-a încercat implementarea dosarului electronic şi în Germania şi Anglia, dar s-a renunţat. În lume el mai există doar în Singapore şi în Lituania sau Estonia. Deci noi am fi a treia ţară din lume care are Dosar Electronic de Sănătate. Acesta nu este o urgenţă, mai ales în condiţiile în care noi suntem pe penultimul loc în Europa la Sănătate şi vrem să fim pe locul III în lume la dosarul electronic”, mărturiseşte Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj.
Moisescu: „Eu cer acordul pacientului pentru orice”
Proiectul “Dosarul Electronic de Sănătate” a fost iniţiat cu scopul realizării unei baze de date care cuprinde informaţii medicale centrate pe pacient. Este un mijloc de monitorizare a sănătăţii pacienţilor şi, în acelaşi timp, un sistem dinamic, care se construieşte prin acumularea de date medicale introduse de către furnizorii de servicii medicale pe măsură ce aceştia aderă la sistem.
DES uşurează activitatea de diagnosticare, dând medicilor posibilitatea de a cunoaşte istoricul medical al pacientului: investigaţiile la care a fost supus, bolile de care a suferit şi tratamentele pe care le-a urmat.
Medicii susţin, însă, că în afară de urgenţe nu se justifică utilitatea DES. „În examenul medical există anamneza, care este obligatorie şi de o importanţă incontestabilă. Este posibil ca unii oameni să îşi facă dosar, dar inscripţionarea lui se face doar cu acordul pacientului. Eu cer acordul scris al pacientului pentru orice fel de activitate legată de acesta”, a menţionat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj.
Dosarul Electronic, co-finanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS.
M.S.