Inginerul Enache de la CET, condamnat la închisoare cu suspendare

430

Picture 167Marian Enache, fostul inginer al Departamentului Măsurători Diagnoză şi Eficienţă Energetică din cadrul Complexului Energetic(CE) Turceni, a fost condamnat în dosarul prin care a fost trimis în judecată de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT) din Gorj, pentru comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. Enache a fost condamnat marţi la doi ani de închisoare cu suspendare, sentinţa putând fi atacată cu apel.

 

În luna decembrie a anului trecut, inginerul Marian Enache, trimis în judecată, la acea vreme, pentru fraudă informatică a fost lăsat fără serviciu de către conducerea unităţii. Contractul său de muncă a fost suspendat pe perioada procesului judecat la Tribunalul Gorj, el putând reveni la muncă, dacă instanţa îi va da o soluţie favorabilă. După opt termene însă şi cinci luni de judecată pe fond, după martorii plimbaţi pe la proces şi nenumărate mărturii date de salariaţii CE Turceni în acest caz, instanţa dă o soluţie în dosar, condamnându-l pe Enache la închisoare cu suspendare. Astfel, pentru fiecare capăt de acuzare, Enache primeşte câte doi ani de închisoare, instanţa decizând contopirea pedepselor şi aplicarea pedepsei celei mai mari. Inginerul rămâne astfel cu 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei pentru 4 ani de zile. Instanţa mai decide, de asemenea, suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale. CE Turceni nu s-a constituit parte civilă în acest proces, iar inculpatul trebuie să achite însă 2500 de lei cheltuieli de judecată şi urmărire penală. Enache a fost trimis în judecată în decembrie, în urma anchetei făcute de procurori ai DIICOT din Gorj. Inginerul de 48 de ani, din oraşul Filiaşi a fost acuzat că ar fi copiat şi transmis presei unele fişiere care conţineau date economice, comerciale, de marketing sau tehnologia informaţiei, o bună parte dintre ele aparţinând CE Turceni. Cercetările procurorilor au arătat şi că fostul şef al Serviciului IT ar fi accesat adresele de e-mail ale colegilor şi şefilor săi. CE Turceni a susţinut că datele copiate de Enache nu aveau caracter public. Unele dintre fişiere se refereau la tranzacţii de energie electrică şi certificate de bioxid de carbon, iar prin publicarea lor putea fi influenţată tranzacţionarea pe piaţă.

Răuţ, băgat în belele de Alin Popescu

Ion Răuţ, şeful Corpului de Control al CE Turceni, a avut şi el calitatea de martor în acest proces, în mail-ul acestuia, deschis de Alin Popescu, sindicalist al unităţii, descoperindu-se unele mesaje de la o adresă de tipul ip_marmota, care s-a dovedit a aparţine, de fapt, lui Marian Enache. Popescu, un apropiat până nu demult al lui Răuţ, a fost cel care a anunţat apoi conducerea unităţii energetice de aşa-zisele ,,scurgeri de informaţii” din centrală, Octavian Graure, managerul de atunci informând procurorii DIICOT.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here