Inedit: ,,Mărturii despre județul Gorj în Primul Război Mondial” – vol. II, de Prof. Gabriel Sarcină

936

Recent am intrat în posesia unui volum impresionant prin dimensiunea sa (834 pag.), cât și prin conținutul său inedit.
Am fost plăcut impresionat mai ales că era vorba de un volum care reprezintă continuarea unei lucrări începute anterior de către autor și al cărui prim volum văzuse deja lumina tiparului și despre care scrisesem ceva anterior.
Este vorba despre cel de-al doilea volum de documente referitoare la Târgu-Jiu și județul Gorj, din anii Primului Război Mondial și imediat după, respectiv lucrarea ,,Mărturii despre județul Gorj în Primul Război Mondial. Documente (1919-1921) – vol. II”, elaborată de D-l Prof. Gabriel Sarcină. Lucrarea apare sub egida Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, face parte din seria de lucrări incluse în programul editorial dedicat Centenarului Marii Unirii și reprezintă o continuare a primului volum publicat în anul 2018.
În acest volum sunt incluse un număr de 717 documente identificate de către autor urmare a cercetării arhivelor, ordonate cronologic pentru perioada 1 aprilie 1919 – 31 decembrie 1921 și se referă la diverse evenimente, acțiuni, urmări și consecințe ale Primului Război Mondial, manifestate în diferite localități din județul Gorj.
Elaborarea unei asemenea lucrări a necesitat, din partea autorului, un volum impresionant de muncă. În paginile acestui prim volum, istoricul Gabriel Sarcină reușește să aducă în atenția cititorilor, un număr foarte mare de documente, cea mai mare parte dintre ele inedite, pe care autorul le-a identificat în cadrul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Gorj.
Această lucrare este destinată în principal cititorilor, istoricilor și cercetătorilor aflați în căutarea adevărului despre Marele Război și urmările acestuia oferind o adevărată radiografie a acelor ani și a tragediilor prin care a trecut populația Gorjului.
În rezumat, acest al doilea volum, așa cum menționează și autorul în ,,Nota” sa asupra ediției, cuprinde documente care fac referire la ,,corespondența dintre diversele autorități locale românești (locale sau județene uneori chiar și cele guvernamentale) pe tema animalelor, materialelor, obiectelor, cerealelor, ș.a. rămase de la fostele autorități germane sau austro-ungare de ocupație, a pagubelor înregistrate de diverși locuitori, extracte după unele acte de moarte ale soldaților, gradelor inferioare sau ofițerilor români decedați în război, petiții ale foștilor mobilizați sau ale urmașilor acestora nemulțumiți de cum s-a făcut împroprietărirea cu pământ, oficierea de parastase sau ridicarea unor monumente în cinstea eroilor neamului, constituirea unor comisii care să ancheteze abuzurile diverșilor funcționari români care au colaborat cu fostele autorități de ocupație, ….diverse adeverințe care arată calitatea de foști mobilizați sau prizonieri de război, stricăciunile suferite de arhive, școli și biserici, inclusiv dosarele lipsă de la tribunalul Județean Gorj datorate invaziei și ocupației germane, dar și altele”.
O mare parte din documente se referă la invalizi, orfanii și văduvele de război, iar parcurgerea unora dintre acestea, efectiv te cutremură, numai la ideea că unele autorități, de regulă locale, ale acelor vremuri au avut comportamente abuzive și condamnabile față de acești oropsiți ai sorții care luptaseră în război ori rămăseseră orfani și respectiv văduve după părinții și soții lor care se jertfiseră pentru țară, unii dintre aceștia fiind efectiv excluși, de exemplu, de la procesul de împroprietărire, fiind nevoie de intervenția organelor județene sau a administrației centrale.
Pe parcursul volumului găsim și câteva documente care fac referire și la Ecaterina Teodoroiu, mai precis la monumentul ridicat de autorități cu prilejul readucerii trupului neînsuflețit al eroinei.
Întâlnim de asemenea multe tabele cu informații diverse, provenind de la diferite autorități locale din județ de unde putem reține și unele informații referitoare la organizarea administrativă a județului.
Lucrarea este structurată de către autor astfel: ,,Nota autorului asupra ediției” (română și engleză); ,,Sigle și prescurtări. Denumiri comune”; ,,Sigle și prescurtări. Nume proprii”; ,,Datarea și rezumatele documentelor” (română și engleză); ,,Documente”; ,,Anexe”; ,,Glosar”; ,,Bibliografie”; ,,Indice de locuri” și ,,Indice de nume”.
Parcurgerea documentelor este un exercițiu interesant pentru orice cititor, fie el acomodat cu istoria sau simplu doritor de a afla informații legate de evenimentele din Primul Război Mondial petrecute pe teritoriul județului Gorj și despre urmările acestuia. O serie de documente sunt în măsură să ofere cititorului de azi perspectiva acelor vremuri fie din prisma locuitorului orașului sau săteanului, fie prin prisma funcționarului diferitelor autorități sau a dramelor prin care au trecut soldații români și familiile acestora.
Apreciem că avem în față o lucrare interesantă care necesită un anumit efort de înțelegere din partea cititorului obișnuit, dar lecturarea acesteia aduce, cu siguranță, în fiecare dintre noi, gânduri, reflecții, informații necunoscute și uneori extrem de prețioase, transpunându-ne în acele vremuri grele pentru orice locuitor din acest colț de țară, indiferent de poziția sa socială.
Apreciem totodată faptul că această lucrare este utilă și de un real folos școlii de azi, profesorilor de istorie, dar nu numai. Lucrarea se constituie și într-o importantă sursă de documentare pentru cei care doresc să se ocupe de istoricul unor localități din Gorj.
Lucrarea a apărut, atât în format print, cât și în format digital, în condiții deosebite la Editura ,,Măiastra” din Târgu-Jiu și tipărită de către Tipografia ProdCom Târgu-Jiu, ale căror echipe merită toată admirația pentru felul în care apare acest volum.
Autorul simte nevoia sufletească să mulțumească public unor persoane care l-au ajutat în demersul său de cercetare și de editare a lucrării, ceea ce nu vom ezita nici noi să-i menționăm. Este vorba de D-na Alina Gureanu – pentru traduceri, datării și redactării rezumatului documentelor; D-na Alina Joița – pentru consiliere și verificare; D-l Toma Velici – pentru sfaturi și sugestii; D-l Ion Târlea – pentru fotografia de pe coperta I; și nu în ultimul rând D-lui Adrian Tudor Drăghici – fost viceprimar al municipiului Târgu-Jiu – pentru susținere și implicare în proiect.
Truda autorului se merită a fi răsplătită, iar noi facem acest lucru prin al felicita pe D-l Prof. Gabriel Sarcină și a-i mulțumi pentru efortul deosebit depus, urându-i totodată succes în munca sa viitoare și concretizarea eforturilor sale în următoarele volume ce le mai are în proiect.
dr. Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here