Indezirabilul Oprea, interzis de ANI și cercetat penal de procurori, angajat șef la Minprest

1375

Fostul viceprimar social-democrat al comunei Bâlteni, Dumitru Oprea, reținut pentru 24 de ore și cercetat penal, într-un dosar aflat pe masa procurorilor încă din vara anului 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor, a fost angajat șef în cadrul societății Minprest Serv SA. Partidul i-a găsit un loc de muncă lui Oprea pentru că acesta are interzis în a mai ocupa funcții publice până în luna iunie a anului viitor, după ce Agenția Națională de Integritate l-a găsit incompatibil, însă acest lucru nu a constituit un impediment la încadrarea sa ca șef la firma deținută de CE Oltenia.

Rezervația cu pesediști
Societatea Minprest Serv SA, la care CEO deține 95% din acțiuni, a făcut, în urmă cu ceva vreme, o achiziție de marcă: Dumitru Oprea, fostul viceprimar PSD de la Bâlteni, a devenit șef Departament Silvicultură Supraveghere Reparații Auto, structură aflată sub directa coordonare a directorului adjunct Aurelian Cîrstina, vicepreședinte TSD Gorj. Angajarea unui pesedist la Minprest nu este o noutate, societatea condusă de social-democratul Gabriel Giorgi fiind cunoscută ca rezervația cu sinecuriști din PSD.Dumitru Oprea a fost cercetat penal în două dosare penale în 2015, într-unul dintre acestea fiind chiar reținut, pentru 24 de ore. Dosarul deschis în vara acelui an fusese finalizat de procurori și trimis spre judecată, numai că Tribunalul Gorj a decis, în noiembrie 2017, restituirea cauzei pentru completarea sau refacerea urmăririi penale la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, fiind suspectat de comiterea faptelor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor. Procurorii îl acuză că, în calitate de viceprimar, a întocmit un referat de necesitate prin care solicita achiziţionarea de către Primăria Bâlteni a unei cantităţi de 1.800 tone de nisip, cu scopul de a introduce în circuitul economic fictiv firma Trust TLH Construct SRL, în vederea obţinerii unui folos material necuvenit. Societate Trust TLH Construct fusese administrată de Oprea și controlată, ulterior, prin intermediul unor persoane interpuse. Astfel, cu suma obţinută din tranzacția cu primărie Trust TLH Construct SRL și-a achitat obligaţiile legale, acesta fiind și scopul pe care îl urmărise viceprimarul care înstrăinase firma, între timp.În toamna anului 2015, Oprea, alături de primarul din acea vreme al comunei Bâlteni, Gheorghe Păsărin, au intrat, din nou, în vizorul procurorilor. Cei doi au fost trimiși în judecată, însă, în final, fostul viceprimar a fost achitat, iar Păsărin s-a ales cu o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Interzis la funcții publice
ANI a constatat, în decembrie 2013, că Dumitru Oprea s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de viceprimar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Grupului Școlar Industrial Minier Bîlteni, respectiv calitatea de administrator în cadrul firmei Hidax Com SRL. Raportul inspectorilor de integritate a rămas definitiv în iunie 2016, iar Oprea a fost decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, mai precis până la data de 22 iunie 2019.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here