Indemnizaţii majorate pentru însoţitorii persoanelor cu handicap din judeţ

886

Mii de însoţitori ai persoanelor cu handicap figurează la nivelul judeţului Gorj ca beneficiari de indemnizaţii! Aceste indemnizaţii se vor majora de la 1 iulie, ajungând la un cuantum de 800 de lei pe lună.

Sute de persoane din judeţul Gorj primesc la ora actuală indemnizaţii de însoţitor ai persoanelor cu handicap, care se achită prin Casa Judeţeană de Pensii Gorj. “775 de persoane din judeţul Gorj primesc în prezent indemnizaţii de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, dar în numărul total sunt incluşi şi pensionari care ulterior au beneficiat de transfer, adică de pensie la limită de vârstă şi şi-au păstrat indemnizaţia de însoţitor, deoarece legea permite acest lucru”, a declarat Daniela Negoiţă, directorul adjunct al CJP Gorj.
Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv până în iunie indemnizaţia lunară va fi de 734 de lei, urmând ca de la 1 iulie să crească la 800 de lei. Persoana cu handicap grav care are şi calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, cu drept la asistent personal, poate opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 din Legea nr. 263/2010 (care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie) sau pentru asistent personal. În situaţia în care opţiunea se exprimă pentru asistent personal, se poate face opţiunea pentru: angajarea asistentului personal sau pentru primirea indemnizaţiei lunare (în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi) prevăzute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizaţiei de însoţitor (echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant) prevăzută la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, în cazul persoanei cu handicap vizual grav.

Se fac plăţi şi prin DPPS!
Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu a achitat la mijlocul acestei săptămâni sumele aferente lunii ianuarie către toţi asistenţii personali şi către persoanele din municipiu care primesc indemnizaţie de însoţitor al persoanelor cu handicap. 957.711 lei! Aceasta a fost suma aferentă lunii trecute care a fost virată în aceste zile în conturi ori se va da prin mandate poştale beneficiarilor din Târgu-Jiu de indemnizaţii de însoţitor al persoanelor cu handicap ori pentru asistenţii personali. “Am încheiat plăţile şi suntem la zi cu sumele achitate asistenţilor personali şi beneficiarilor de indemnizaţii de însoţitor pentru persoanele cu handicap, aflaţi în evidenţa noastră. Astfel, s-au făcut plăţi în valoare de 585.276 de lei pentru 286 de asistenţi personali aflaţi în plată şi 372.435 de lei către 388 de beneficiari care primesc indemnizaţie”, a declarat Loredana Covei, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Potrivit Legii nr. 448/2006 republicată, persoana cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, iar părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap, ori reprezentanţii legali ai acestora, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare. Conform normelor legale în vigoare, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să prevadă şi să garanteze în bugetul local sumele necesare din care să se suporte salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here