Începe prima ediție a Festivalului Național de Folclor ,,Cheile Oltețului”

876

În data de 19 iulie, la Polovragi, va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Folclor ,,Cheile Oltețului”, organizatori fiind Consiliul Județean Gorj, Primăria şi Consiliul Local Polovragi, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Festivalul Național de folclor ,,Cheile Oltețului” are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc, reprezentând spațiul de afirmare a tinerilor interpreți și de repunere în circulație a unor piese valoroase din diferite zone etnofolclorice ale țării. Organizat într-o zonă cunoscută pentru zestrea spirituală moștenită de generații de păstrători și purtători de folclor, festivalul organizat sub formă de concurs de interpretare este deschis tinerilor interpreți ai cântecului popular românesc din întreaga țară. Specificul acestui festival concurs este repertoriul muzical exclusiv pastoral, ceea ce asigură ineditul și primatul acestui festival în contextul festivalurilor naționale de profil. Festivalul concurs se va desfășura vineri, 19 iulie. Preselecţia candidaţilor va avea loc în aceeași zi la Căminul Cultural Polovragi, începând cu ora 10.00. Neprezentarea la preselecție atrage după sine neparticiparea la concurs.
Regulamentul Festivalului şi Fișa de înscriere se află postate pe www.polovragii.ro și pe www.traditiigorj.ro. Cei interesați să participe vor trimite fișa de înscriere și partiturile pentru cântecul cu orchestră pe adresele de mail andreea.epure92@gmail.com, cultura@traditiigorj.ro. Vor fi selectaţi concurenţi din rândul participanţilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 ani, ce au obligaţia de a completa pentru înscriere fişa de participare model, anexată la prezentul regulament. Fişa va fi însoțită de partiturile repertoriului de concurs și vor fi trimise Primăriei Polovragi sau la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj până la data de 18 iulie, în mod excepțional până la 19 iulie, ora 09.30, la preşedintele juriului. Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști. Pot participa interpreți amatori ai folclorului muzical din toate zonele etnofolclorice românești. Nu pot participa artiști consacrați sau profesioniști. Concurenții trebuie să aibă pregătite cel puțin trei până la cinci piese, fiind la latitudinea juriului dacă acestora li se vor solicita și altele decât cele prezentate. În acest caz concurentul va comunica prin fișa de înscriere noile piese, specificându-se tipul de acompaniament propus. La Secțiunea I – soliști vocali, fiecare concurent va prezenta două piese muzicale. Prima piesă, fără acompaniament, va fi doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic. A doua piesă, de joc, va fi acompaniată de orchestră. Acompaniamentul este asigurat de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului”. La Secțiunea a II-a – soliști instrumentiști, concurenții vor interpreta două piese cu acompaniament, diferite ca mișcare, ritm și tempo. Evoluția în cadrul Galei de premiere se va face în ordinea descrescătoare a premiilor, conform clasamentului realizat de juriu. Publicul, ce dorește să voteze concurentul preferat, ridică de la organizatori taloanele cu ajutorul cărora se alege concurentul ce va primi premiul de popularitate. Pe lângă premiile acordate, mai pot fi oferite CD-uri ale unor formaţii, ansambluri și interpreți consacrați. Sponsorii festivalului pot fi societăți comerciale, agenți economici, persoane fizice sau juridice care doresc să susțină financiar festivalul concurs. Președinte și director al Festivalului este conf. univ. dr. Gabriela Rusu- Păsărin.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here