Începe o nouă ediţie a Festivalului Tocanului, la Novaci

938

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Novaci, Casa de Cultură Novaci, organizează duminică, 6 octombrie, cea de-a doua ediţie a Festivalului Tocanului.

Evenimentele vor avea loc în zona pieţei din Novaci, parteneri ai manifestării fiind: Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Bovine Novaci, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuşi”, Asociaţia „GAL Parâng”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Folcloric ,,Doina Gorjului”, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Liceul Teoretic Novaci, Şcoala Gimnazială Novaci.
Festivalului Tocanului organizat la Novaci, județul Gorj, se vrea a fi sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale în ceea ce privește pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum ,,tocanul de oaie”, care dezvăluie adevărata față a oamenilor munților văzuți rar la distracții, în suflet cu sentimentul sacru al apartenenței la comunitatea păstorilor și mai ales dragostea și respectul novăcenilor pentru păstrarea tradițiilor locale. Autoritățile locale, alături de Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, dornice de a aduce tineretul acasă, de a păstra acea puritate a localnicilor generată de viața trăită la țară și-au propus a demonstra că la Novaci încă mai există tradiție, că în familiile de păstori se mănâncă sănătos gătindu-se după rețete folosite de sute de ani, că novăcenii știu a învârti hora și a iubi frumosul.
„Evenimentul se adresează tuturor acelora care doresc să își alimenteze sufletul cu entuziasmul unor oameni modești, simpli prin vorbă, port și acțiune, hotărâți, pe care nu-i poți înțelege decât dacă ai trăit alături de ei, dacă le asculti păsurile și le citești sufletul. Pentru fiecare cioban adevărat tocanul este preparatul culinar care presupune a avea carne de oaie de cea mai bună calitate. Oile sacrificate pentru tocan nu trebuie să fie neapărat tinere, trebuie să fie grase și sănătoase. Sacrificarea acestor oi nu se face pentru bani, ci pentru întinerirea turmei sau pentru a o micșora. Ciobanii autentici iubesc oile și le sacrifică rar, preferă să le vândă, uneori pe bani puțini decât să le vadă în agonia morții. Festivalul Tocanului este momentul în care concurența între ciobani atinge culmi nebănuite, pentru că fiecare dorește să aducă în fața oaspeților veniți la Novaci, produs de cea mai bună calitate. Prezența la festival este o mândrie de neam. Este exclus ca vechile familii de păstori să nu aibă reprezentanți. Acum este zarvă mare printre novăceni: cu pregătirea unor produse din lapte, cu pregătirea costumelor populare, cu transmiterea unor imagini ale propriilor turme pentru proiecții pe ecranele scenei. Se fac propuneri pentru programele artistice. Ca organizator nu poți decât să te bucuri când asculţi tot felul de propuneri, de idei, totul însemnând de fapt interes pentru sărbătoarea tradițională aflată la a doua ediție, Festivalul Tocanului. Dacă doriți să ne cunoașteți, să gustați renumitul tocan de oaie pregătit de către cei care cresc oile așa cum au învățat de la străbunici, dacă iubiţi dansul și cântecul păstoresc, veniţi la Novaci, duminică, 6 octombrie 2019! Petrecerea va începe de sâmbătă seara. Vă așteptăm cu voie bună și mult tocan!”, au transmis organizatorii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here