Incendiu de vegetaţie uscată la Turceni

296

Zece hectare de vegetaţie uscată şi litieră de pe un teren aparţinând Ocolului Silvic Turceni au ars duminică, într-un incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui foc în aer liber.

Cinci subofiţeri din cadrul Secţiei de Pompieri Turceni, ajutaţi de 12 voluntari din cadrul SVSU Turceni, au intervenit duminică în oraşul Turceni, sat Murgeni, pe un teren aparţinând Ocolului Silvic Turceni, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată. „Au ars aproximativ 10 ha de vegetaţie uscată şi litieră, cauza probabilă a incendiului fiind: flacără – foc în aer liber. Intervenţia a durat aproximativ trei ore şi jumătate”, a precizat Cătălin Bejancu, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Recomandări privind prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată
Având în vedere numărul mare de incendii de vegetaţie uscată şi consecinţele destul de grave ale acestora, ISU Gorj atrage atenţia asupra faptului că arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se poate face numai cu respectarea anumitor prevederi generale. De exemplu, este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt, iar pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aproximativ 5 m. De asemenea, arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ş.a.m.d., iar la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor. De precizat că activităţile de ardere a miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea în prealabil a permisului de lucru cu foc, emis de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.

Amenzi de până la 2.500 de lei
Nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţionale. Astfel, neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei iar cei care folosesc maşini şi utilaje agricole fără dispozitive ori site parascântei riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 lei. De asemenea, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc, neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 la 2.500 lei.
Roxana Lupu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.