Încă un elev s-a dus la Jiu cu ghiozdanul plin de bolovani

120

tatal baiatuluiDeşi poate părea greu de crezut, cele trei cazuri de suicid din ultimele trei săptămâni, dintre care două s-au finalizat tragic, nu au reprezentat o sperietoare pentru elevii din municipiu, ci începutul a ceea ce poate fi considerat un fenomen printre liceenii gorjeni. Marţi seara încă un adolescent de 16 ani şi-a ticsit ghiozdanul cu pietre şi a mers pe malul Jiului pentru a-şi pune capăt zilelor, tentativa sa eşuând datorită prezenţei pescarilor veniţi aici odată cu terminarea perioadei de prohibiţie.

Elevul care a vrut să îşi pună capăt zilelor are 16 ani şi învaţă în clasa a opta la şcoala din Vădeni, cea care toamna trecută trebuia închisă. Alexandru Achim a avut marţi oră de geografie, materie la care avea nevoie de un şase pentru a nu rămâne corigent. Băiatul spune că a învăţat, dar tot nu a trecut, spre deosebire de un coleg de-al lui care a avut şansa unui 9 în condiţiile în care acesta nu ar fi învăţat nimic. „Asta m-a enervat la culme, eu am stat toată noaptea să tocesc şi doamna nu a vrut acum să-mi dea şi mie notă să trec, iar colegului a zis că-i dă de la ea din burtă un nouă”, declară Alexandru. El povesteşte că apoi a plecat de la şcoală şi s-a dus spre Insuliţă, pe drum umplându-şi geanta cu bolovani. „Am vrut să mă omor, da, e adevărat. Nu mai suportam situaţia în care ajunsesem, deşi îmi dau seama acum ce greşeală mare era să fac”, spune acesta.

În contact

În drumul către Insuliţă, de la Vădeni, elevul şi-a sunat tatăl, sora şi chiar a dat SMS-uri către colegi, pentru a le spune ce are de gând să facă. Toată lumea a intrat în panică, iar părinţii şi reprezentanţii şcolii au anunţat Poliţia, care a demarat imediat o serie de căutări. Împreună cu tatăl l-au găsit pe băiat în zona Stadionului Municipal, unde ajunsese după ce revenise de pe Dig. Alexandru mersese către Insuliţă, dar aici şi-a dat seama că sunt prea mulţi pescari care ar putea să îl vadă. A decis că trebuie să îşi găsească o altă metodă de a-şi pune capăt zilelor, lucru pe care nu a mai apucat să-l facă, fiind găsit de oamenii legii, spre bucuria părinţilor. „Nu mi-a venit să cred când m-a sunat fiica mea. Am vorbit şi cu soţul şi nimeni nu putea crede aşa ceva. El nu ne-a spus niciodată despre asemenea gânduri. Lua note mai mici la şcoală, dar nu l-am certat niciodată. Ne pare extrem de rău pentru ce a vrut să facă”, a spus mama lui Alexandru, în timp ce tatăl său mărturiseşte că nu ştie ce atitudine să mai aibă pentru a preveni o recidivă din partea fiului său. „Marţi noaptea am dormit cu el pentru că nu ştiam ce îi poate trece prin cap. E mult spus am dormit, dar am stat cu el ca să fiu sigur că nu mai pleacă undeva. Am ascuns medicamentele din casă, am văzut că ofta în somn, mi-e şi teamă pentru ce s-ar putea întâmpla”, spune Laurenţiu Achim.

Loc de întâlnire cu moartea

Alexandru este al patrulea elev din Târgu Jiu care foloseşte albia Jiului ca loc în care să îşi încheie socotelile cu viaţa, din fericire gândurile lui cele mai negre neputându-se îndeplini. Penultimul caz de acest gen, cel de săptămâna trecută cu eleva de la Stăneşti, a avut un sfârşit la fel de fericit, pentru alţi doi elevi viaţa sfârşindu-se însă cumplit. Ambii aveau cu ei câte un ghiozdan plin cu bolovani, fapt care i-a şi făcut de negăsit pentru câteva zile. Acum autorităţile încearcă să sporească numărul echipelor de patrulare de pe malul Jiului, în speranţa că astfel de gesturi nu se vor mai produce în viitor. Pe lângă măsura respectivă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sunt pe punctul de a finaliza înainte de vacanţă centralizarea răspunsurilor pe care elevii le-au dat la chestionarele psihologice ce li s-au aplicat în ultimele zile, primele informaţii arătând că există cazuri predispuse la suicid.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here