În coordonarea Liceului Tehnologic din Ţicleni, desemnat în anul 2016 ca «Şcoală Europeană», sub îndrumarea managerului său, domnul prof. dr. Mihai Istrate, în această săptămână, unitatea de învăţământ gorjeană găzduieşte derularea unui interesant proiect sugestiv intitulat: «INNOVATIVE MATHS TEACHING» sau «Despre învăţarea inovativă a matematicilor», în cadrul unui amplu program cuprinzând o largă paletă de acţiuni didactice şi reacreative, la care au răspuns invitaţiei 26 de elevi şi profesori din: Italia, Turcia, Macedonia şi Spania, toţi oaspeţii fiind persoane care, de fapt, reprezintă unităţi de învăţământ prestigioase din aceste ţări. Interesant mai este şi faptul că pe parcursul derulării întregului program al acestei săptămâni, oaspeţii străini sunt găzduiţi la colegi din localitate, atât elevii, cât şi cadrele didactice, care au astfel posibilitatea să cunoască în mod concret, cât de mult înseamnă ospitalitatea gorjenească.
«Our country and school in numbers»
Începând de luni, 10 decembrie 2018, elevii şi profesorii străini sosiţi la Liceul Tehnologic din Ţicleni au avut posibilitatea să cunoască acest aşezământ de educaţie, să comunice cu elevii şi cu profesorii, să viziteze sălile de clasă, laboratoarele şi cabinetele de specialitate, sala de sport şi terenurile de sport din curtea şcolii, iar de la ora 10,00 în Amfiteatrul liceului, a fost deschisă ceremonia de primire, prin intonarea Imnului nostru Naţional şi a imnurilor ţărilor participante.
Fiecare grup al ţărilor participante a prezentat în cuvinte şi în imagini sugestive realităţi semnificative din ţările lor, din localităţile şi implicit, din unităţile şcolare pe care le reprezintă, după care elevii liceului gazdă, sub îndrumarea profesorilor de specialitate au prezentat la rândul lor proiectul de coordonare intitulat: «Our country and school in numbers», expunerea proiectului fiind asociată cu imagini sugestive din România, din Târgu-Jiu şi din judeţul Gorj, din şcoli gorjene, din unităţi economice şi instituţii ale Oraşului Ţicleni. Înainte de masa de prânz, oaspeţii au fost primiţi la Primăria Oraşului Ţicleni, iar după amiază au vizitat Biblioteca Orăşenească şi au vizionat la Casa orăşenească de cultură un program tradiţional de dansuri populare româneşti.
«Învăţarea inovativă a matematicilor»
În ziua de marţi, 11 decembrie, în Amfitetrul liceului, dar şi în sălile de clasă au fost derulate programe pe grupuri de lucru, având ca temă «învăţarea inovativă a matematicilor», în cadrul unor proiecte însoţite de cântece, toate derulate pe tipuri de activităţi şi prin asumarea de responsabilităţi specifice, prin afirmarea unor iniţiative independente ale elevilor.
În după-amiaza zilei de marţi, elevii şi profesorii din cele patru ţări au vizitat operele Tripticului Ansamblului Sculptural Monumental Brâncuşian de la Tg. Jiu, apoi, au mai vizitat Muzeul de Istorie «Alexandru Ştefulescu» şi Muzeul de Artă din Municipiul Tg. Jiu.
Astăzi, 12 decembrie 2018, invitaţii Liceului Tehnologic din Ţicleni, vor vizita Mănăstirea Tismana, Muzeul Tezaurului din vecinătatea sfântului lăcaş, iar în drumul de întoarcere spre Ţicleni, vor vizita şi Termocentrala de la Rovinari.
Mâine, 13 decembrie 2018, reprezentanţi ai oaspeţilor şi cei ai gazdelor, elevi şi profesori, vor putea fi ascultaţi după ora 20,10 la Emisiunea «De vorbă fără catalog» a Studioului de Radio «România-Oltenia Craiova».
Vom reveni cu aspecte noi ale ultimelor zile ale şederii oaspeţilor la Ţicleni, inclusiv cu anumite impresii şi cuvinte de apreciere.
Profesor, Vasile GOGONEA