Încă o hotărâre de Guvern pentru CE Oltenia

609

Un nou sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia. Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, înscrierea coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Roșia de Jiu, județul Gorj, la o capacitate de 8 milioane tone/an”, aflat în administrarea Ministerului Energiei, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Pentru desfășurarea activității de extracție a lignitului este necesară ocuparea și scoaterea din circuitul economic a unor suprafețe de terenuri agricole, silvice, pășuni, fânețe, livezi, aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice. Pe coridorul de expropriere nu sunt imobile ce au destinația de locuință. Suma alocată pentru exproprierile de la Roșia Jiu este de circa 8 milioane de lei. Suprafața de teren ce urmează a fi afectată de lucrările miniere este în suprafața de 140 de hectare. Cariera Roșia Jiu este situată pe teritoriul comunelor Fărcășești și Bîlteni și a orașului Rovinari.
„Ne apropiem de rezolvarea unei probleme care a trenat ani de zile: deschiderea de noi fronturi de lucru la Complexul Energetic Oltenia prin care să susținem deopotrivă producerea de energie pe bază de cărbune și activitatea minieră în zonă. Parcursul nu a fost deloc unul simplu. A fost nevoie de demararea și realizarea exproprierilor pentru a putea ajunge în acest punct”, a declarat, recent, Anton Anton, ministrul Energiei.
Săptămâna trecută, au fost aprobate alte două hotărâri de guvern necesare CE Oltenia, pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național, fără compensare, a 109 hectare de terenuri la Jilț Sud și Roșia Jiu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here