Înaltă Curtea a respins recursurile lui Modroiu și Frunză! Fostul primar și afaceristul rămân și condamnați și buni de plată

5842

Ion Modroiu, fostul primar de Drăguțești, și afaceristul Valentin Frunză au rămas cu condamnările date la fond în 2012, deși ambii au făcut recurs împotriva sentinței Curții de Apel Craiova, date în iulie 2019, pentru că și această sentință ca și cea de la Judecătoria Târgu-Jiu, le-a fost potrivnică. Instanță Înaltei Curți s-a pronunțat pe 2 iunie 2020, respingând însă că nefondate recursurile celor doi, motiv pentru care ambii sunt buni de plată către Primăria Drăguțești. Aceștia au rămas, evident și cu condamnările cu suspendare primite la fond, cu opt ani în urmă. 

După opt ani de judecată, dosarul din 2012, în care a fost prejudiciat bugetul Primăriei Drăguțești, s-a încheiat. Instanță de fond a rămas în picioare, în timp ce doi inculpați, Modroiu și Frunză, nu au făcut decât să tragă de timp pentru a nu plăti banii înapoi UAT-ului.

Dar să revenim la fapte…

Modroiu și firma prietenă

Povestea a început pe vremea când Ion Modroiu era primar al comunei Drăguţeşti, perioadă în care lucra cu preponderenţă cu o anumită firmă dragă inimii lui. Este vorba despre societatea Cosgeorgi SRL Rovinari. De altfel, SRL-ul în cauză a fost, în urmă cu câţiva ani, unul extrem de căutat de către unii primari care nu puteau rezista tentaţiei de a lucra cu firmele preferate, aşa că şi primarul Ion Modroiu a apelat la serviciile sale punându-i la dispoziţie majoritatea lucrărilor din zonă. Banii pentru dezvoltarea infrastructurii din spaţiul rural, alocaţi de Guvernul României printr-o ordonanţă în 2006, au fost mână cerească pentru îmbogăţirea peste noapte a unor afacerişti şi, implicit, a multor primari gorjeni. Primăriei Drăguţeşti i-au fost alocate 14 miliarde de lei vechi pentru construcţia a două punţi şi consolidarea unui pod peste râul Jiu, iar pentru demararea lucrărilor trebuia organizată licitaţie şi încheiat un contract cu o firmă de construcţii. Autoritatea contractantă, în speţă primăria, a considerat lucrarea de maximă urgenţă şi nu a mai respectat procedurile pentru organizarea licitaţiei, deşi într-un deviz estimativ se alocaseră 3.000 de lei pentru acest lucru. Fostul primar, Ion Modroiu, avea deja găsită societatea capabilă să execute lucrările şi într-o notă de fundamentare încheiată în 10 august 2007 și a invocat, ca şi motiv pentru evitarea licitaţiei, venirea iernii. Totuşi, a fost organizată o selecţie de oferte la care a participat doar asociaţia formată din Cosgeorgi SRL & Energoconstrucţia SA şi Ecprod SA.

Podul invizibil 

„Cărţile” au fost făcute încă de la început, Cosgeorgi fiind desemnată câştigătoare, a oferit exact 14 miliarde, dar a participat în asociaţie pentru că nu avea utilajele necesare realizării lucrărilor, iar perdantul, în aparenţă, a oferit cu mult mai mult peste valoarea proiectului, cu intenţia clară de a pierde, având de câştigat ulterior din faptul că, întâmplător sau nu, deţinea o staţie de sortare exact lângă râul Jiu, acolo unde trebuiau executate lucrările, fiind cel mai ieftin furnizor de materiale pentru Cosgeorgi. În data de 10 septembrie 2007, Primăria Drăguţeşti a încheiat contractul privind „amenajarea pilă pod peste râul Jiu şi construcţia a două punţi pietonale” cu firma patronată de Valentin Frunză şi urma ca firma să finalizeze lucrările în luna iunie a anului 2008. Numai că, lucrările au început, cel puţin scriptic, după o lună de la semnarea contractului, iar în timpul derulării acestuia activitatea a fost sistată de mai multe ori din diferite cauze. Unul din motivele numai bune de invocat, atunci când s-a depăşit termenul de finalizare, a fost acela că lucrările realizate au fost afectate de ploile abundente din primăvară. Ghinion numai pentru beneficiar, adică Primăria Drăguţeşti şi oamenii din comună, pentru că firma avea de unde să-şi recupereze paguba: „cheltuieli neprevăzute”, dar prevăzute în contract, adică vreo 70.000 de lei.

Chiar în ultimele zile de mandat, fostul primar îi prelungeşte, printr-un act adiţional, prietenului Frunză, administratorul Cosgeorgi, termenul de execuţie a lucrărilor cu încă trei luni, adică până luna septembrie 2008, dar nici atunci firma nu s-a încadrat  în termen.

Oricât s-ar fi chinuit reprezentanţii Primăriei Drăguţeşti să convingă că situaţia din teren era conformă cu plăţile efectuate către firma constructoare, până la urmă evidenţa nu a mai putut fi contrazis. La un moment dat,  Primăria Drăguţeşti efectuase plăţi de peste 9 miliarde de lei vechi din totalul de 14, la piciorul podului de peste Jiu, deşi constructorul abia executase fundaţia, fiind departe de terminarea lucrării.

Situaţia era similară şi în cazul punţilor: la prima dintre acestea, cea de peste Jiu, care costa 6,6 miliarde, societatea a executat un singur picior din cele cinci câte erau prevăzute în proiect. Cea de a doua punte, de peste râul Amaradia, care a costat în final  4,2 miliarde de lei vechi, poate face parte din minunile Caracalului pentru că duce direct în terasamentul căii ferate Târgu Jiu – Rovinari, ceea ce o face impracticabilă. Pentru a drege cumva busuiocul, cei de la primărie spuneau, la vremea respectivă că în viitor vor construi o pasarelă pe sub calea ferată, redându-le astfel credulilor speranţa că într-o zi, vor putea circula pe acolo cu căruţele spre câmp. De menţionat ar fi că proiectul pentru aceste lucrări a costat 550 de milioane de lei vechi şi a fost făcut de societatea Proredrum, responsabilă acum de inutilitatea construcţiei.

În nota de fundamentare,  fostul primar Modroiu şi comisia de „licitaţie” menţiona că podul de peste Jiu e singura cale de acces pentru locuitorii comunei care deţin terenuri în zona respectivă, iar o întârziere a începerii lucrărilor ar face ca aceştia să ocolească zeci de kilometri cu producţia agricolă, dar nici la cinci ani de la demararea lucrărilor, lucrurile nu evoluaseră deloc, oamenii neputând folosi acel pod.  Semn că nu nevoile oamenilor au primat atunci când s-a pus în practică acest proiect.O expertiză efectuată de o firmă din Bucureşti, pentru care primăria a plătit 4.500 de euro, relevă unele deficienţe la lucrările la acel pod, susţinute şi de Inspectoratul în Construcţii Gorj care, i-a aplicat o amendă constructorului pentru nerespectarea unor parametri de ordin tehnic. Cu chiu cu vai până la urmă aceste lucrări au fost terminate pe vremea când Vasile Moşoiu a preluat frâiele Primăriei Drăguţeşti. Din păcate, banii primiţi de la Guvern au fost irosiţi pe lucrări de mântuială şi chiar pe unele neexecutate cei implicaţi au ajuns subiect de dosar penal. Moşoiu şi Modroiu au împarțit chiar acelaşi dosar penal şi cu Valentin Frunză, administrator al Cosgeorgi, și cu inginerul Isar. Moșoiu a fost singurul care a scăpat necondamnat, primind doar o amendă administrativă.

Modroiu, Isar și Frunză au luat fiecare 2 ani cu suspendare, fostul primar fiind condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată. Cei trei sunt obligați a u  să achite prejudiciul adus primăriei din Drăguțești în valoare de 251.000 de lei. Rămâne de văzut cât se va grăbi primăria condusă de Ion Popescu, apropiat al condamnatului Modroiu, să îi ceară banii înapoi celui vinovat…

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here