În timp ce firma își vinde șase case și două apartamente: Reziduurile de cărbune de la microcariera privată din Lupoaia, transportate la noua Lorfa din Florești

935

Mormanul de cărbune, deteriorat și aprins, lăsat în urmă la Lupoaia de reprezentanții fostei microcariere private Lorfa SRL, urmare a intrării acestei societăți în insolvență și acum în faliment, a început să se diminueze, în ultimele zile, spre bucuria localnicilor care reclamaseră, în nenumărate rânduri Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, că reziduurile în cauză poluează o parte importantă din comuna Cătunele. Satul Lupoaia și unitatea minieră de carieră din zonă erau poluate în urma autoaprinderii cărbunelui pe care Lorfa l-a abandonat, lăsându-l nesupravegheat, după ce unitatea privată și-a mutat activitatea în Mehedinți. De săptămâna trecută însă, administratorul firmei a decis, se pare, să mute cărbunele distrus la Florești, închiriind mașini de mare tonaj pentru transportul reziduurilor în cauză. Se bănuiește însă că materialul dus de la Gorj nu va fi distrus așa cum ar trebui, ci va fi amestecat cu cărbunele de mai bună calitate și vândut contra cost unităților de stat cu care Lorfa are încă contracte, lichidatorul firmei făcând tot posibilul să recupereze cât mai mult din pierderile societății. “Curățenia” începută acum la Lorfa are loc în același timp cu scoaterea la licitație publică a bunurilor firmei, mai exact a celor șase case din Bumbești-Jiu, a unui apartament din Târgu-Jiu și a unuia din Sinaia.

12508873_1665613837046044_8400865791558516910_nÎn septembrie 2014, Gorjeanul trăgea un semnal de alarmă în legătură cu cantitatea mare de cărbune, rămasă în depozitul microcarierei firmei Lorfa, societate intrată în insolvenţă, care se autoaprinsese periclitând buna funcţionare a nodului de distribuţie a UMC Lupoaia, în special a atelierelor mecanice şi electrice, aflate la aproximativ 400 de metri de locul în care cărbunele ardea mocnit. Mirosul de cărbune ars se simțea pe o distanță de câțiva kilometri, chiar și la periferia orașului Motru ajungând mirosul urât în cauză. La momentul respectiv, Garda de Mediu Gorj și-a trimis reprezentanții în zonă, Lorfa fiind amendată cu 10.000 de lei, dar nu pentru poluarea reclamată, ci pentru niște peturi aruncate lângă mormanul de cărbune, lăsat în aer liber.

Muntele de cărbune, mutat la Florești!
Cărbunele distrus și lăsat în aria fostei microcariere private a început să fie o problemă pentru administratorii firmei în cauză abia după mai bine de un an și jumătate după reclamarea poluării. Dovadă că abia săptămâna trecută și, se pare că nu pentru protejarea mediului înconjurător, cei de la Lorfa au început să-și care reziduurile lăsate în urmă pentru a le comercializa, probabil, în amestec cu cărbunele de o mai bună calitate. Cel puțin asta cred localnicii din zona Lupoaia, mirați că în ultimele zile drumul satului a fost intens circulat de autocamioanele cu numere de Gorj, Mehedinți și Prahova, încărcate până la refuz cu cărbunele de la Lorfa.
12509684_1665613903712704_1726024774207709937_nActivitatea în cauză nu se va termina prea curând, Lorfa abandonând în Gorj cărbune rezidual care se întinde pe o suprafață foarte mare, dimensiunea fiind similară cu cea a Parcului Central din Târgu-Jiu.
Cunoscătorii în domeniu spun însă că acest cărbune de extrem de proastă calitate nu este bun pentru obținerea energiei nici măcar pentru cea din gospodăriile individuale. Cărbunele în cauză, spun respectivii, ar fi trebuit lăsat totuși în aer liber, dar trebuia acoperit cu pământ, pentru a rămâne fără oxigen și a se împiedica arderea completă a acestuia.

12524026_1665613880379373_6851764007790293636_nOpt imobile, scoase la licitație publică
Lorfa SRL are în prezent un administrator judiciar. Este vorba de Covenient Management Insolv SPRL care a făcut tot posibilul să readucă firma pe linia de plutire. Efortul pare în zadar dacă ne gândim că în luna noiembrie a anului trecut, prin licitație publică se scoteau la licitație imobilele firmei din Gorj și Prahova cu precizarea că Lorfa era în faliment.
Firma cu sediul în București a scos astfel la licitație publică proprietatea rezidențială situată în orașul Bumbești-Jiu compusă din șase case de locuit în construcție și terenul aferent fiecăreia, de 500 mp la prețul de pornire 216.600 Euro, valoare pentru o casă este de 36.100 Eur+ TVA. Se precizează în anunț că bunurile pot fi vândute în bloc sau individual, totodată fiind scos la licitație și apartamentul de 3 camere al firmei, situat în Sinaia, la prețul de pornire de 79.289,02 Euro + TVA, dar și apartamentul cu două camere situat în Târgu-Jiu, la prețul de pornire 34.200 Euro+ TVA.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Bravo! Un prim pas s-a facut. Acum urmeaza sa redam circuitului agricol al islazului concesionat abuziv de Tuila pentru lorfa SRL. Vom colabora cu ONG-uri si vom vedea cine trebuie sa plateasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.