În primele 6 luni ale anului, RoRec a colectat 24.400 kilograme deşeuri electrice şi electronice, în Gorj

361

În primul semestru al acestui an, Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a organizat, în parteneriat cu primăriile din judeţul nostru, un număr de peste 18 de acţiuni de colectare DEEE în judeţul Gorj, acţiuni ce fac parte din campania „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”. În jur de 22% dintre aceste acţiuni au fost organizate în mediul urban şi circa 87% în mediul rural. În urma acestor acţiuni s-au colectat peste 24.400 kilograme deşeuri electrice şi electronice, dintre care aproximativ 5.500 kilograme DEEE au fost adunate în cadrul colectei de pe 20 aprilie 2013, din Municipiul Târgu-Jiu.

Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată de unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Practic, Asociaţia RoRec preia responsabilitatea producătorilor de echipamente electrice şi electronice şi desfăşoară toate activităţile necesare colectării, tratării, refolosirii, reciclării şi recuperării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând, în acelaşi timp, eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu. O componentă foarte importantă a activităţii Asociaţiei o constituie educarea şi conştientizarea populaţiei în privinţa colectării şi reciclării corecte a deşeurilor electrice. Prin campaniile de colectare şi informare desfăşurate la nivel naţional, Asociaţia RoRec reuşeşte să ducă mesajul reciclării la tot mai mulţi cetăţeni, cu ajutorul autorităţilor locale.

Activitate intensă în judeţul Gorj
În judeţul Gorj există parteneriat încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pentru proiectul Patrula de Reciclare, plus peste 14 protocoale de colaborare încheiate cu primării din judeţ. Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a organizat, în parteneriat cu primăriile locale, în primele 6 luni ale anului 2013, un număr de peste 18 acţiuni de colectare DEEE în judeţul Gorj, acţiuni ce fac parte din campania „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”. În jur de 22% dintre aceste acţiuni au fost organizate în mediul urban şi circa 87% în mediul rural. În urma acestor acţiuni s-au colectat peste 24.400 kilograme deşeuri electrice şi electronice, dintre care aproximativ 5.500 kg DEEE au fost adunate în cadrul colectei de pe 20 aprilie 2013, din Municipiul Târgu-Jiu.
Din alte surse de colectare (firme, instituţii, retail şi aşa mai departe) au fost strânse aproximativ 1.030 kilograme DEEE. Sistemul de colectare de proximitate, ce presupune instalarea de containere speciale pentru colectarea corectă şi selectivă a deşeurilor electrice mici, cuprinde o reţea de peste 41 de astfel de puncte, dintre care 28 sunt amplasate în grădiniţe, colegii şi licee din judeţ, reprezentând un serviciu de colectare alternativ, la îndemâna gorjenilor.

51% din deşeuri, din mediul urban
Din totalul deşeurilor electrice colectate de-a lungul celor 6 luni ale anului 2013, în judeţul Gorj, circa 48% dintre acestea provin din mediul rural şi aproximativ 51% din mediul urban. Nu doar cei mai mulţi deponenţi sunt în mediul rural, ci şi cei mai în vârstă – 4 bătrâni de 85 de ani, din Târgu-Jiu, sunt decanii de vârstă în rândul deponenţilor din judeţul Gorj. De asemenea, statisticile arată că în jur de 55% dintre deponenţi sunt bărbaţi şi 44% femei.
În topul obiectelor care au fost colectate în număr mare din judeţul Gorj sunt: televizoare (peste 670), radiouri (în jur de 300), monitoare PC (aproximativ 200), aspiratoare (circa110), imprimante (100). Acestea ar fi cele mai comune deşeuri electrice de care oamenii se debarasează, dar au fost colectate şi obiecte vechi, încărcate de istorie şi amintiri, precum 28 de pick-upuri sau un magnetofon.

„Patrula de recilare”, în Gorj
„Patrula de reciclare” este programul educaţional de mediu centrat pe colectarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), desfăşurat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu inspectoratele şcolare şi primăriile în unităţile de învăţământ din Bucuraşti şi 29 de judeţe. La ediţia 2012 – 2013 au participat peste 21.000 de copii şi tineri şi peste 720 de profesori coordonatori din tot atâtea unităţi de învăţământ. Agenţii Patrulei de Reciclare RoRec au colectat selectiv peste 230.000 kilograme de deşeuri electrice şi electronice. În judeţul Gorj au participat la program 28 de unităţi de învăţământ, aproximativ 860 de agenţi şi au fost colectate peste 7.600 kilograme DEEE. Performerii de top din judeţ sunt: cel mai activ profesor coordonator – Nicolae Zăvoianu, de la Şcoala Generală Polovragi. Cea mai mare cantitate DEEE/elev înscris în program a fost colectată de Şcoala Generală nr. 3 Rovinari.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here