Laurenţiu Ciobotărică, managerul Complexului Energetic Oltenia, nu a participat, ieri, la Comisia Mixtă Administraţie-Sindicate, care a avut loc la companie, şi asta deoarece o nouă echipă de control a trecut, iar, pragul unităţii. De data aceasta au venit în verificări cei din Corpul de Control al Premierului, după ce la jumătatea lunii trecute, urmare a unor sesizări sindicale, la CEO şi-a făcut apariţia şi Corpul de Control al ministrului Energiei. Sesizarea în cauză priveşte atât fostele firme sindicale, cât și contractele oneroase ale fostelor structuri, adunate acum sub umbrela CEO. Documentul a ajuns şi la DNA, fiind repartizat apoi premierului.
În pline negocieri administraţie-sindicate, declanşate ca urmare a intenţiei conducerii CE Oltenia de a disponibiliza 2000 de angajaţi ai companiei, premierul Dacian Cioloş şi-a trimis la Târgu-Jiu Corpul de Control. Prezenţa celor de la Bucureşti la CEO l-a determinat pe managerul interimar al societăţii, Laurenţiu Ciobotărică, să absenteze, motivat, de la întâlnirea, programată pentru ieri, cu liderii sindicali, pentru Comisia Mixtă. Ciobotărică a rămas cu verificatorii, în timp ce sindicaliştii au reluat discuţiile în contradictoriu, pe linia disponibilizărilor colective şi a condiţiilor în care se vor trimite minerii şi energeticienii acasă.
În urmă cu o zi, la CEO în aceeaşi şedinţă au apărut discuţii tensionate, deoarece Federaţia Univers nu este de acord cu trimiterea oamenilor acasă, acceptând doar disponibilizările la cerere, dar şi acestea motivate cu un număr dublu de salarii decât a promis administraţia.
Între două şi şase salarii medii brute pentru 80 de doritori
În cursul zilei de ieri, CEO a anunţat printr-un comunicat de presă că Directoratul companiei a hotărât prelungirea perioadei de depunere a cererilor pentru încetarea raporturilor de muncă cu acordul părţilor până la data de 28 aprilie 2016.
Potrivit documentului, încetarea raporturilor de muncă cu acordul părţilor este una dintre măsurile întreprinse în vederea reducerii cheltuielilor societăţii şi, implicit, a celor de personal. Această măsură este acceptată de sindicate, dar nu şi bonificaţiile pentru cei ce acceptă să plece de bunăvoie din unitate.
“Pentru încetarea raporturilor de muncă cu acordul părţilor se vor acorda două salarii medii brute pe unitate pentru vechime în societate sub trei ani, patru salarii medii brute pe unitate pentru vechime în societate între trei şi zece ani şi şase salarii medii brute pe unitate pentru vechime în societate peste zece ani”, se arată în comunicatul de presă. Totodată, conducerea companiei menţionează că se consideră vechime în societate cea realizată de salariaţi atât în cadrul CEO, cât şi în cadrul fostelor societăţi care au fuzionat în anul 2012.
Reamintim că, termenul de depunere a cererilor a fost 30 martie 2016, el fiind prelungit cu aproximativ o lună.
Roşca a propus să li se dea disponibilizaţilor cărbune
De altfel, în cadrul negocierilor de marţi, Nelu Roşca, liderul de la Roşiuţa, a propus administraţiei să le ofere viitorilor disponibilizaţi şi un pachet social, constând în bani şi o cantitate de cărbune. Propunerea nu a părut viabilă nici măcar pentru sindicaliştii prezenţi la discuţii.
Anamaria Stoica