În onoarea celor ce au făcut atunci sacrificiul suprem/Omagiu în Defileul Jiului

608

Un moment important în programul recentei reconstituiri a evenimentelor de acum un secol, desfăşurate la Podul Jiului din Tg Jiu şi Lainici (în vecinătatea monumentului unde a fost rănit mortal generalului Ion Dragalina), manifestare organizată de autorităţile locale şi judeţene în parteneriat cu Asociaţia “Tradiţie Militară”, Asociaţia “Deutsche Friekorps” şi nu în ultimul rând Cercetaşii din România, entităţi ce păstrează vii tradiţiile şi faptele de arme din anumite perioade ale istoriei, l-a reprezentat reconstituirea luptelor din Defileul Jiului de către asociaţiile de mai sus, menite să evoce şi de ce nu să prezinte generaţiilor mai tinere evenimentele acelor timpuri (Asociaţia Tradiţie Militară este membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico – Militare).

Desfăşurarea tabloului de atunci cu reconstituirea evenimentelor când cei aflaţi la faţa locului au fost pur şi simplu impresionaţi de costumele, armele, steagurile de luptă şi, nu în ultimul rând, de organizarea întregii evocări cu prezentarea detaliată a situaţiei militare din acele vremuri şi a categoriilor de forţe armate aflate în luptă au impresionat atât pe cei vârstnici, cât şi pe şcolarii veniţi în defileu să vadă “soldaţii cu puştile”.

Tot în acel cadru solemn formaţiunile prezente la reconstituire au dat onorul celor prezenţi şi au fost prezentate saluturile armatelor de atunci, precum şi rugăciunea pe care militarii români o făceau înainte de luptă. Întreaga desfăşurare i-a impresionat chiar şi pe cei deprinşi cu tehnicile militare prin originalitatea şi realitatea punerii în scenă. În continuare pe dealul din faţa monumentului din defileu a fost simulată lupta de acum un secol. A fost aşa cum vă spuneam un moment emoţionant, ce a întregit tabloul folosind spre surpriza multor dintre cei prezenţi puşti adevărate cu muniţie de manevră, ce au dat o notă de originalitate rememorării luptelor de acum un secol când militarii români au respins atacul dat de către cele mai renumite trupe bavareze din Primul Război Mondial, scriind aşa cum consemnează şi istoricii militari o pagină de glorie în cartea Războiului Mare, cum a fost denumită de unii prima conflagraţie mondială.

La final câteva impresii
Reconstituirile aproape fidele ale scenelor de război prezentate cu această ocazie au stârnit interesul multora dintre participanţi. Şi “intrarea în luptă” a trupelor combatante când reprezentanţii fiecărei armate au venit la locul reconstituirii în pas de defilare cu drapelele de luptă în frunte i-a impresionat pe unii participanţi până la lacrimi.
Doi tineri care reuşiseră să pipăie câte un tub gol de glonţ de manevră (întreaga reconstituire s-a făcut cu gloanţe de manevră, ce au dat un aer real întregii acţiuni) după consumarea activităţii se întrebau unul pe altul de ce respectivele tuburi erau calde.
lupte defileul jiului (11)“Păi de”- zic şi eu în gând. “De unde să ştie ei când armata s-a desfiinţat de ani buni, iar tinerii din ziua de azi văd arme aproape numai la televizor ori în jocuri video, ce se petrece în interiorul ţevii ori a camerei cartuşului respectivei puşti”? Ca să nu mai vorbim de situaţia dacă (doamne fereşte) vor trebui chiar să ia în mână o astfel de armă adevărată întocmai ca înaintaşii lor de acum un secol.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here