IN MEMORIAM. Scriitorul ION C. GOCIU a plecat la cele veșnice

1026

În ziua de Sf. Andrei, 2021, am aflat cu mare regret faptul că scriitorul gorjean Ion. C. Gociu a decedat, plecând spre cele veșnice, acolo unde îl aștepta deja draga sa soție, Nelly Gociu.
Colonelul (ret.) și scriitorul Ion C. Gociu s-a născut la 10 mai 1934, în satul Văianu, Ciuperceni – Plasa Brădiceni, azi comuna Ciuperceni, județul Gorj, fiind fiul lui Constantin și al Elisavetei Gociu, primul născut dintre cei trei copii ai familiei, ceilalți fiind Grigore și Eleonora.
Urmează cursurile Școlii Primare (clasele I-IV) din comuna natală (1941-1945), după care, la îndemnul învățătorului său din clasa a IV-a, Athanasie Cârlogea, se înscrie și este admis la cursurile Gimnaziului Unic de pe lângă Liceul Comercial din Târgu-Jiu (1945-1948) ale cărei cursuri le urmează. Susține examenul de admitere la cursul superior al liceului urmat, care, începând cu anul 1949, ia denumirea de Școala Medie Tehnică Financiară și ale cărei cursuri le urmează (1948-1952).
După terminarea anului IV și susținerea examenului de maturitate (bacalaureatul de astăzi), Ion C. Gociu este repartizat pe un post de funcționar bancar la Banca Republicii Populare Române (Banca de Stat) Turnu-Severin.
Dar tânărul licean dorea să lucreze în cadrul armatei, ceea ce îl determină ca în vara aceluiași an (1952) să susțină examenul de admitere la Școala Militară Tehnică de Artilerie Sibiu, unde a fost admis, ceea ce a făcut să nu se mai prezinte la postul de la banca din Turnu-Severin, unde primise repartiție.
La finalizarea studiilor militare de la Școala Militară Tehnică de Artilerie Sibiu (1952-1955), primește gradul de locotenent și este repartizat la Divizia 45 Artilerie Antiaeriană Târgu-Jiu – ca șef de secție la Atelierul de reparații a armamentului.
În anul 1957 (26 octombrie) Ion C. Gociu se căsătorește cu Cornelia alias Nelly Șerbulescu, iar împreună vor avea două fiice și doi nepoți.
Ion C. Gociu avansează treaptă cu treaptă în ierarhia militară: locotenent major (1958-1962); avansat căpitan (1962), apoi maior și numit (1974) în funcția de locțiitor al comandantului Regimentului 4 AA pentru servicii, după ce anterior urmase și cursurile Academiei Militare – Facultatea de Conducere și Servicii (1968-1970).
În anul 1982 susține examenul și este avansat la gradul de colonel și numit în funcția de locțiitor pentru servicii al comandantului Brigăzii 53 Lucrări Miniere – la exploatarea cărbunelui din județul Gorj, după care este numit șef au UM Botoșești-Paia, de unde, în 14 octombrie 1992, este trecut în rezervă la limită de vârstă și iese la pensie după 40 de ani în serviciul militar.
Se apucă de scris, iar în perioada 1993-2010 consemnează și scrie o serie de povestiri autobiografice, pe care le publică pe blogul personal, iar în urma încurajărilor primite le grupează în volumul ”Din Văianu la Toronto”. Volumul a fost editat de Paper Print Bussines București și vede lumina tiparului în anul 2010, lansarea acestuia având loc la 7 iulie 2010, volumul fiind semnat sub pseudonimul Mugurel Pădureanu-Coarbă.
De menționat faptul că acesta este și debutul literar al scriitorului Ion C. Gociu.
În perioada 1997-2004, Ion C. Gociu face mai multe drumuri în Canada, la fiica sa stabilită acolo, unde petrece în total aproape patru ani și unde își șlefuiește scrisul prin consemnări și povestiri.
După debutul său literar, Ion C. Gociu se integrează mișcării culturale gorjene. Astfel devine membru al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Documentară și Științifică din Gorj, devenită ulterior Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” (2010), al ”Societății Scriitorilor Militari, București” – a cărei editură îi publică câteva din cărțile sale, al ”Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor „Opera Scrisă.ro” (2012), al Asociației culturale ”Semănătorul” Tismana (2013), al „Cenaclului Columna „Titu Rădoi”, din Târgu-Jiu”, al Atelierului Național de poezie „Serile la Brădiceni”, al Asociației Culturale „Fiii Gorjului” și al Ligii Scriitorilor Români – Cluj-Napoca.
Scriitorul Ion C. Gociu scrie cu acribie și reușește să publice câte un volum aproape în fiecare an după debutul din anul 2010, astfel: ”Din Văianu la Toronto”, memorialistică, (ed. 2010, 2014): ”Cireșe amare”, roman (2011); Maia”, vol. I, roman (2012); ”Maia”, vol. II, roman (2013); ”Maia”, ed. a II-a, reeditare în două părți sub titlul ”Calvarul Secolului XX. Blestemul Aurului” (2013); ”La vârsta senectuții”, roman, (2014); ”Copilul nedorit”, coautor Nelly Gociu, roman (2015, ed. a II-a – 2015, ed. memorială – 2020); ”Brăila, orașul speranțelor. Măria Gugioanii”, roman, (2017); ”Brăila, orașul amintirilor. Nea Costică”, roman (2018).
De menționat faptul că la împlinirea, de către scriitorul Ion C. Gociu, a venerabilei vârste de 80 ani, în cadrul unui eveniment special organizat la sala Muzeului Județean Gorj, din data de 10 mai 2014, a avut loc și lansarea volumului aniversar al scriitorului ”La vârsta senectuții”, prilej cu care a primit și câteva însemne de recunoaștere a calității scrierilor sale astfel: ”Diplomă de Excelență” din partea Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban”, medalia ”Semănătorul” din partea Asociației ”Semănătorul” – Tismana și ”Titlul de Excelență” din partea Primăriei Târgu-Jiu.
Scriitorul Ion. C. Gociu a colaborat și a publicat frecvent parte din creațiile sale în ”Gorjeanul”, ”Portal-Măiastra”, ”Caietele Columna”, ”Miracol de Brădiceni”, ”Semănătorul” – Tismana, ”Vatra veche” – Târgu-Mureș, ”Singur” – Târgoviște, ”StarPress” – Râmnicu Vâlcea, iar în ultimii ani a fost foarte prezent în revista electronică ”Confluențe literare”, ș.a.
Grafica cărților sale a fost asigurată de prof. Grigore Haidău, Leonte Năstase și Florin Isuf.
Despre activitatea și opera lui Ion C. Gociu au scris mai mulți oameni de litere, precum Ion Trancău (Scriitori gorjeni contemporani. Ion. C. Gociu, Editura PIM, Iași, 2018), prof. dr. Zenovie Cârlugea, prof. Anca Bănică, Prof. dr. Gheorghe Gorun, Prof. Grig. Gociu – Drobeta Turnu-Severin, Prof. univ. dr. Alexandru Metea – Timișoara, Prof. dr. George Mirea – București, poetul Ion Căpruciu, poetul Nicolae Dragoș, scriitorul Dumitru Dănău, poetul Doru V. Fometescu, Lucia Pătrașcu (Brăila); Ion Popescu Brădiceni, Nicolae Brânzan, Florian Văideianu, Prof. George Manoniu, Prof. Ion Sanda, Ion Elena, Nicolae Bâzu, Geo Filiș, prof. Mircea M. Pop – Germania, Mariana Pârvulescu, Titu Pânișoară, Liliana Manoniu, Spiridon Popescu, Sanda Racoviceanu, Cornel Șomâcu, Cornelia Gociu, Anda Rotaru, ș.a.
Dintre editorialiștii care au scris despre cărțile lui Ion C. Gociu amintim pe: Ion Predoșanu, Vasile Ponea, Adriana Perșa, Oana Popescu, Nicolae N. Tomoniu, Constantin Pănoiu, Nicolae Scutaru – Brașov, Constantin Semen – Târgu-Jiu, ș.a.
Col.(ret) Ion C. Gociu a fost și membru al Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a participat permanent la evenimentele organizate de aceasta și a îndeplinit pentru o perioadă scurtă de timp și funcția de președinte al acesteia (2014), funcție din care a demisionat.
În final subliniem faptul că scriitorul Ion. C. Gociu a fost un membru activ și remarcabil al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu-Jiu, în numele căreia ne exprimăm profundul regret pentru această pierdere și transmitem sincere condoleanțe familiei.
Drum lin, Domnule Colonel!
1 Decembrie 2021
dr. Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here