In memoriam – Filofteia (Bojincă) Căpruciu (1 mai 1943 – 12 mai 2015)

287

S-a stins din viaţă o prietenă a scriitorilor gorjeni, gazdă timp de 18 ediţii a Atelierului Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni”. S-a numit, ca fată, Filofteia Bojincă, născându-se în Frânteşti-Peştişani, pe 1 mai 1943, în plin război mondial şi sub bombardamentele sovietice. A ales calea ştiinţelor exacte, absolvind, în 1969, Institutul Politehnic Iaşi. S-a dedicat apoi cercetării teoretice şi aplicate la Institutul de Mase Plastice şi Cauciuc Regenerat de lângă Bucureşti, ca eminent inginer chimist, publicându-şi rezultatele muncii pe acest tărâm în câteva titluri de carte şi tratate.
A crescut doi copii Lucian şi Ionuţ, prin căsătoria cu actualul poet şi prozator brădicenean Ion Căpruciu, din Drăgoeşti-Brădiceni. S-a bucurat de respectul şi de admiraţia noastră, a comunităţii care a adoptat-o ca fiică de prestigiu, căci în noua ei casă de la Uliţa cu patru scriitori, spiritul şi cultura au găsit în permanenţă bunăvoie şi tradiţionala ospitalitate. În „Jurnal secret”, cunoscutul critic Alex Ştefănescu i-a adus un elogiu ce va rămâne peste veac: „Nu pot să uit nici masa la care ne-a invitat Ion Căpruciu, în casa lui, construită din piatră de râu, din Brădiceni. La nici una din recepţiile la care am fost de-a lungul vieţii nu s-au servit gustări atât de bune şi amintind atât de mult de natură… Nevasta lui Ion Căpruciu, doamna Filofteia, o femeie adevărată, nu ca atâtea din cunoscutele mele care se laudă cu faptul că nu ştiu să gătească, reuşea, singură, parcă printr-un număr de magie, ca toţi musafirii, cam treizeci la număr, să aibă în fiecare moment tot ce trebuie”.
Nu am să pot a-i uita vreodată chipul strălucind de bunătate ori vocea tărăgănată şi cântată, gesturile molcome cu care ne servea cafeaua, mie şi bărbatului ei îndrăgostit de muze, nefiind decât un pic geloasă pe dânsele, calmul de autentică doamnă al comunicării cu… străinii invitaţi la „Serile la Brădiceni”.
Fie ca sufletul ei generos să ajungă în raiul drepţilor! Iar nopţile de mai să se transforme în zile de fericire eternă!
Ion Popescu-Brădiceni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here