In memoriam, 5 ani fără Elena Blendea!

1026

Am cunoscut-o prin luna septembrie 2010 pe atunci distinsa Doamnă Elena, soție a bunului Amic Simion Blendea, de la Seuca, comuna Peștișani.
Bună gospodină și mamă a trei feciori falnici care plecaseră la București să-și facă fiecare rostul lui. Femeie zâmbitoare, de un farmec aparte, cu părul lung strâns coc părea în culmea fericirii. Nici pe departe nu era vorba de așa ceva, ci doar se bucura de ospeția noastră și că avea cui să-i arate cămara plină cu de toate. Meritul și talentul ei.
Ținea gospodăria cu multă hărnicie, mult tact și-l ajuta cât putea pe neobositul soț Simion Blendea. De care se îndrăgostise încă din tinerețe.
În urmă cu cinci ani, pe 18 iulie, după o lungă și grea suferință, Elena Blendea a trecut la cele veșnice. Iar pe 20 iulie 2014 a avut loc slujba de înmormântare. Dumnezeu să-i ierte ei păcatele și s-o odihnească în pace. O plânge soțul Simion Blendea, o plâng cei trei feciori, prietenii, rude și cunoscuți.
Într-o agendă din anul 1990, Elena Blendea ținea un jurnal chiar cu valoare documentară și literară. Începe cu copilăria grea în Brădiceni, cu mulți frați și surori de care aveau grijă mama ei și bunica.
În vreme ce tatăl lucra la București și îți aducea aminte de copii doar pe timpul concediului pe care-l lua vara. De cosit.
Fire extrem de sensibilă, cu înclinații spre poezie ba realistă, ba de inspirație religioasă, Elena Blendea își descărca sufletul lui Dumnezeu, căruia-i dăruise inima ei.
De la un moment dat, le mulțumea doctorilor pentru că au fost alături de ea la Spitalul „Prof. Theodor Burghele” din București. Într-o poemă „Doamne, ție-ți mulțumesc” din care voi cita două strofe:

„Soarta a fost nemiloasă
Boala m-a lovit sub coastă
Așa am plecat de-acasă
Ca să caut un ajutor
La rinichiul bolnăvior.

Am găsit un om degrabă
Medic bun și om de treabă
Nu vrea bani, nu vrea avere
Dumnezeu să-i dea putere.”

În alte poeme i se adresează direct, cu încredere lui Dumnezeu și este convinsă că e pusă la o încercare. Nu vrea să supere pe nimeni, este împăcată cu ceea ce i s-a întâmplat și dorește cu generozitate tuturor tot binele din lume.
De-acolo, din Ceruri, Buna și Blânda Elena Blendea, cea mult regretată de toți cei care au iubit-o cred că ne privește cu același zâmbet larg. Plin de încredere în mai binele nostru al celor încă pe pământ.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here