În loc să pună ceva la pensie, Guvernul Băsescu-Boc ia!

383

foto predo 2Într-o radiografie a publicistului şi poetului Lucian Avramescu, din Jurnalul Naţional, ce se încheie cu concluzia de mai sus, se mai zice: „Ţara e pe butuci. Haosul este generalizat.

Nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Doctorii fug în lumea largă, profesorii au luat drumul căpşunarilor, justiţia şi poliţia, minate de cancerul corupţiei, sunt făcute varză. Gudronul sărăciei se lăţeşte şi sufocă.” Luate ca leitmotiv, să vedem, să mai explicităm cum stăm şi ce-i aşteaptă pe năpăstuiţii pensionari.

Cum încă nu ştim dacă noul lider al portocaliilor de pe ambele maluri ale Jiului gorjean a izbutit să cureţe sediul de păianjenii norocoşi pentru ex-liderul pedelimii locale, Ionel Manţog, să aruncăm o privire asupra pensionarilor de pe întreg cuprinsul ţării. Deşi era lider sindical şi nu ştim dacă mai este, el va avea pierderi de popularitate şi pentru subţierea pensiilor. Cerută pe toate drumurile de parlamentarii votanţi ai bocitorului prim ministru Emil Boc, cel care anunţa cu sarcasm, despre pensionari că: „Vor ieşi din sistem pe cale naturală!” Fără să le pună guvernanţii ceva în pensie, cum spunea o sinistră sintagmă dinainte de aşa zisa Revoluţie. Doar că Guvernul Băsescu-Boc le ia din pensie. A încercat, mai ast’vară, direct, prin micşorarea pensiei cu 15%, dar n-a reuşit. Oricum, prin ridicarea TVA la 24%, creşterea inflaţiei şi a taxelor şi impozitelor, a preţului alimentelor, pensionarii pier şi vor pierde mai mult.

Cum nu putem da vestea bună cu demisia Boc-ului, să reluăm o veste proastă. România este în topul ţărilor cu risc de înfometare. Ţărişoara noastră se află pe locul 12 în lume şi pe locul 1 în Europa la vulnerabilitatea populaţiei faţă de preţurile produselor alimentare. Importăm mâncare de peste un miliard de euro anual! Pur şi simplu, un cetăţean îşi cheltuieşte pe mâncare jumătate din salariu, iar pensionarii trebuie ori să fie ajutaţi de copii sau să mai vândă de prin casă. Dacă mai au ce. Una peste alta, două treimi dintre români muncesc ca să subziste. Să vedem ce mai fac parlamentarii în vremea asta. Senatul a redus cota unică de impozit pe venit de la 16% la 10%. Aşa cum au solicitat autorii proiectului – senatori democrat-liberali. În felul acesta, în mod sigur, săracii vor fi mult mai săraci, iar bogaţii mult mai bogaţi. Şi liberalii Crinului ştiu de ce!

Pe la Camera Deputaţilor, prin Comisia de muncă, dezbaterea Legii pensiilor a continuat. Astfel, stagiul minim de cotizare a fost redus de la 15 ani la 10, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, iar stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 30 de ani, de asemenea atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Deputaţii din Comisia de muncă au decis, ieri, ca vârsta standard de pensionare să fie 60 de ani la femei şi 64 la bărbaţi. Practic, s-a modificat întregul articol 53, din proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, de asemenea atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, ca amendament al PSD-PNL. La Târgu Jiu, chiar dacă regizorul şi scriitorul Nicu Ursu, cu domiciliul la Chişinău şi munca la Teatrul „Elvira Godeanu”, lipseşte, fiind acum probabil în campanie electorală în stânga Prutului, făcea observaţia că n-au ce căuta cerşetorii în cafenele, nu s-a schimbat nimic. Aproape că nu există zi de la Dumnezeu în care la terasa Simigeriei de pe str. Victoria să nu vezi sau să nu fii abordat de cel puţin un cerşetor!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here