În baza unei plângeri la INA – Prefectul Andrei, cercetat pentru plagiat

159

deschidereLucrarea care a stat la baza Programului de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare înalţilor funcţionari publici, promovat de Liviu Andrei la Institutul Naţional de Administraţie (INA) în Bucureşti, care l-a ajutat apoi şi la examenul pentru funcţia de subprefect, este contestată de unul dintre subalternii actualului prefect.

Persoana în cauză a făcut, luna acesta, deja o plângere la INA prin care a cerut anularea examenului susţinut anterior de Liviu Andrei, deoarece lucrarea care a fost prezentată de acesta ar fi un plagiat. Plângerea a ajuns la Comisia de Disciplină a INA care verifică acum dacă cele precizate de reclamant sunt adevărate.

Prefectul Liviu Andrei a participat anul trecut la Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare înalţilor funcţionari publici, în cadrul Institutului Naţional de Administraţie din Bucureşti. Acest program era unicul prin intermediul căruia Liviu Andrei putea deveni înalt funcţionar public, cu acte în regulă. Pentru absolvirea programului la INA, Liviu Andrei trebuia să susţină un proiect personal, ce avea ca tematică prezentarea unei strategii, la elaborarea căreia fusese implicat, în instituţia de unde provenea. Putea obţine astfel diploma de absolvire, care era condiţie de admitere la examenul pentru funcţia de subprefect, (pe care o ocupa interimar pentru 6 luni, fiind nominalizat pe linie politică). Lucrarea prezentată de prefectul Liviu Andrei în iulie 2009, este însă copiată după cea prezentată în seria anterioară, de unul dintre subalternii săi.

Lucrarea originală, realizată ca proiect personal de reclamantul subordonat, fusese deja prezentată la rândul ei în faţa comisiei de examinare, în martie 2009!

Primul pas spre copy-paste

faximilTematica lucrării, cuprinde strategia în domeniul managementului calităţii, a Instituţiei Prefectului -Judeţului Gorj, strategie elaborată de echipa fostului prefect Victor Banţa, din care făcea parte reclamantul, conform ordinului 132 din 18 aprilie 2008. Prefectul a apreciat lucrarea subordonatului atât de mult, încât a inclus-o şi în cartea sa intitulată “Managementul strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene”, uitând însă să-l treacă pe adevăratul autor măcar la bibliografie.

Mai mult, deşi, la momentul respectiv, se pare că prefectul l-a apreciat pe subordonatul în cauză, dar, recent, acesta a fost trecut pe lista de disponibilizări, fiind momentan în preaviz.

Scandalul Banţa

Cel care a sesizat prima oară că în cartea semnată de conferenţiarul universitar doctor Liviu Andrei se găsesc fragmente din strategia elaborată de fosta sa echipă, a fost ex-prefectul de Gorj, Victor Banţa. Acesta l-a acuzat primul, acum câteva luni, pe Liviu Andrei de plagiat, ameninţându-l chiar cu o plângere penală. Banţa nu şi-a pus încă în aplicare intenţia de a se adresa organelor de cercetare pentru plagiatul lui Liviu Andrei, deşi a fost şocat când a văzut cartea lui Liviu Andrei, publicată în Timişoara, la editura Mirton, în 2009. Se vehicula atunci că Liviu Andrei a publicat acest volum deoarece avea nevoie de încă o lucrare pentru a obţine gradul didactic de profesor, la Universitatea ,,Aurel Vlaicu” din Arad, unde, se pare că speră să obţină şi postul de rector.

Lucrarea dată „ca model”

Prefectul Liviu Andrei a obţinut lucrarea subalternului său „ca model”, se mai arată în plângerea adresată de cel prejudiciat la INA. Acesta menţionează că i s-a cerut lucrarea, cu titlu de împrumut, prefectul motivând că vrea să vadă structura pentru a realiza la rândul său o lucrare pentru INA. Prefectul a copiat însă lucrarea, se arată în aceeaşi plângere, netrecând numele autorului real pe niciuna dintre pagini.

În plângerea ajunsă la Comisia de Disciplină a INA, se cere specialiştilor de aici să constate plagiatul din lucrarea prefectului Liviu Andrei, să i se anuleze acestuia examenul pentru titulatura de înalt funcţionar public şi cel de subprefect.

Dacă Comisia de Disciplină a INA, care verifică acum cele precizate în plângere, va anula examenul atacat, prefectul Liviu Andrei ar putea să îşi piardă actuala funcţie pentru care nu a dat deloc examen. În urmă cu câteva luni, când prefectul a fost întrebat despre cartea sa, ca urmare a acuzelor care i se aduceau de către Victor Banţa, a declarat: “tipul, efectiv, a luat-o razna. Este dus de acasă şi cred că rău de tot”.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here