În aprilie se lansează planul comprehensiv de control al cancerului

280

Cancerul este boala secolului, tot mai multe persoane fiind diagnosticate cu o formă de cancer. În judeţul nostru, spre exemplu, există peste şapte mii de bolnavi. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat că planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în prima parte a lunii aprilie.

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Pe parcursul anului trecut au intrat în evidențele medicilor gorjeni 827 de noi cazuri de cancer, la finele lui 2015 rămânând în evidențe nu mai puțin de 7.235 de bolnavi de cancer.

Plan de control al cancerului
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat că planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în prima parte a lunii aprilie. “În aprilie vom finaliza Planul comprehensiv de control al cancerului, de asta sunt absolut sigur, este și data anunțată. Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în 12,13, 14 aprilie. Acest plan prevede profilaxie, diagnostic, tratament, îngrijiri paliative, cercetare”, a spus ministrul.
Referindu-se la centrele de radioterapie, ministrul a arătat că exista deja patru buncăre pregătite, însă lipsește aparatura necesară, procedura fiind în curs prin intermediul unui program cu Banca Mondială.
Cancerul apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here