În aceste zile de iarnă – Lebedele au poposit la Sâmbotin

500

Câteva  raţe sălbatice, lişiţe şi nu în ultimul rând lebede  cu pui au poposit zilele trecute pe luciul lacului de la Sâmbotin  unde împreună cu pescăruşii ce de mai mult timp şi-au găsit sălaş pe luciul de apă crează un peisaj de excepţie.

Naturaliştii sunt de părere că numărul din ce în ce mai mare al păsărilor acvatice ce aleg Jiul sau bălţile din proximitatea acestuia, ca loc de popas în  tranzitul lor, şi de ce nu de stabilire permanentă ca în cazul pescăruşilor ce şi-au găsit locul în urmă cu ceva timp, iar acum oferă  celor ce au timp să-i urmărească pe cer  adevărate spectacole de virtuozitate aeriană acompaniate de cunoscutele ţipete pe care, de regulă le auzim pe Litoral este legat de procesul de curăţare a Jiului demarat în urmă cu ceva timp prin închiderea staţiilor de preparare a cărbunelui din Valea Jiului.
lebede (1)Astfel atât pe defileu şi până la confluenţa cu Bistriţa şi Tismana, ori chiar mai jos cu Gilortul, apa Jiului s-a curăţat vizibil, la ora actuală doar vreo poluare accidentală (din păcate pornită tot din „vale”) putând să mai afecteze curgerea sa. Peisajul de excepţie cu raţe, găinuşe de baltă  ori lebede dolofane în culorile lor specifice flancate de lebede (2)pescăruşii parcă mai iuţi şi mai guralivi era admirat, la ora când am reuşit să imortalizez fenomenul,  ori de nişte pescari ori  puşti   care-şi făceau chiar atunci  planuri  de capcane ori alte dispozitive cu care să le prindă după spusele lor. Din fericire gheaţa care-i despărţea era subţire şi cu toate planurile lor „războinice” nu au îndrăznit să urce pe ea.
lebede (3)Cantităţile suficiente de hrană ce pot fi găsite de aceste păsări eminamente acvatice datorate curăţării Jiului şi a bălţilor din proximitatea sa şi nu în ultimul rând a  refacerii populaţiei piscicole au determinat, sunt de părere specialiştii, popularea habitatului cu o serie de păsări de apă unele din ele venite de departe dar probabil atrase de lebede (4)aceste locuri şi posibilitatea găsirii hranei. Câţiva localnici prezenţi  au opinat că şi câteva  lebede şi-ar mai găsi locul pe lac (prinse în obiectivul aparatului foto), ecosistemul completat de graţioasele păsări ar încânta ochiul multor lebede (5)târgujieni şi nu numai dacă luăm în calcul că locul  este vizitat de grupuri din cele mai neaşteptate locuri iar prezenţa lebedelor ar completa fericit întreg peisajul.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here