Importanța unei hidratări corespunzătoare

1847

Senzația de sete apare când organismul se confruntă deja cu o deshidratare ușoară spre moderată și nu există suficientă apă în corp.

Cel mai bun mod pentru a evita o asemenea situație este să beți apă înainte de a vă fi sete. De ce este atât de important să mențineți o bună hidratare a organismului? Consumul de apă este esențial din mai multe motive: reglează temperatura corpului, menține articulațiile lubrifiate, ajută organele să funcționeze corect, hidratează celulele pielii și menține calitatea somnului. De asemenea, apa este crucială pentru că reglează starea de spirit și contribuie la susținerea sănătății cognitive.

Semne și simptome ale deshidratării

Deshidratarea se poate manifesta sub diferite semne și simptome, în funcție de gravitatea deficitului de apă.

Simptome ale deshidratării manifestate în cazul copiilor

Copiii de vârstă mică și sugarii sunt mai predispuși deshidratării decât adulții și adolescenții. Cel mai adesea, în cazul copiilor, deshidratarea este un simptom al diareii. Iată ce semne și manifestări prezintă un copil deshidratat: buze și limbă uscată; mai puțin de șase scutece schimbate pe zi; lipsa urinei timp de aproximativ 8 ore; piele uscată cu aspect ridat; respirație profundă și rapidă; mâini și picioare reci; apatie; iritabilitate.

Simptome ale deshidratării manifestate în cazul adulților

Și adulții se pot deshidrata, nu doar copiii. Iată care sunt semnele ce vă indică faptul că ar trebui să vă hidratați: sete; gură uscată; urinări rare și de culoare închisă; amețeală; confuzie; crampe musculare; piele uscată; dureri de cap; respirație profundă; bătăi rapide ale inimii; ochi scufundați; cearcăne; somnolență; iritabilitate; scăderea tensiunii arteriale; leșin.

De ce ne deshidratăm?

Cele mai frecvente cauze ale deshidratării sunt:

  • consumul redus de apă din pricina unei boli sau a contextului (o călătorie, lipsa accesului la apă potabilă etc.);
  • diaree;
  • vărsături;
  • febră;
  • insolație;
  • consum excesiv de alcool;
  • transpirație excesivă;
  • urinări frecvente și, implicit, administrarea de medicamente diuretice.

Câteva motive pentru a vă menține hidratat

A bea apă este o acțiune simplă, însă vitală pentru menținerea sănătății și a stării de bine, indiferent de vârstă. Hidratarea corespunzătoare oferă un control superior asupra anxietății și funcțiilor cognitive, este o sursă de energie, menține pielea hidratată, susține sănătatea inimii, reduce frecvența durerilor de cap, menține sănătatea rinichilor, ajută la reglarea temperaturii corpului, contribuie la reducerea durerilor articulare și ține greutatea în limite normale.

Câteva recomandări pentru a vă menține organismul hidratat

Uneori, deshidratarea este inevitabilă, mai ales în sezonul cald și în timpul activităților fizice intense. Iată câteva sfaturi care să vă ajute, la modul general, să vă mențineți organismul hidratat:

  • evitați să consumați lichide înainte de culcare, în special dacă vă confruntați cu urinare nocturnă, și începeți dimineața cu un pahar de apă – acest obicei vă pune în funcțiune metabolismul și vă oferă un plus de energie;
  • acordați atenție semnalelor pe care le transmite corpul – uneori, foamea în exces ascunde, de fapt, sete;
  • urmăriți culoarea urinei –galben deschis reflectă hidratare optimă, de la galben închis până la culoarea mierii semnifică un consum redus de lichide sau o pierdere considerabilă de apă prin transpirație sau diaree, iar urina maronie semnifică deshidratare severă;
  • folosiți tehnologia în avantajul dumneavoastră – activați alarme sau notificări pe telefonul mobil care să vă amintească faptul că trebuie să consumați lichide;
  • țineți apa în recipiente cu marcaje care vă ajută să monitorizați cantitatea de lichid consumată;
  • dacă apa simplă nu este chiar pe placul dumneavoastră, încercați apa infuzată cu lămâie, ghimbir, fructe de pădure, pepene verde etc.
  • adăugați fructe și legume proaspete în alimentația zilnică etc.

Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie – Cabinet Planificare familială – Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.