Timp de aproape doi ani de zile, două cadre didactice din comuna Stejari, soţ şi soţie, au reuşit să găsească cu uşurinţă punctele slabe ale învăţământului din judeţ, şi ale conducerii educaţiei de la acea vreme, încât au încasat bani în mod ilegal fără să presteze vreun pic pentru sumele care le-au intrat lunar în buzunar. Mai mult, pentru unul dintre dascăli, Constantin Cărăşel, ajuns chiar director al Şcolii Generale nr.1 Stejari, pentru că era ginerele fostului diriginte al ex-prefectului(PDL) Liviu Andrei, orele au ajuns să fie făcute chiar de femeia de serviciu a unităţii de învăţământ. Constatin şi Mihaela Cărăşel au fost prinşi însă pe picior greşit abia în noiembrie 2012, în urma unui control al Curţii de Conturi care a relevat că cei doi au încasat aproape 50 de milioane de lei vechi, sume necuvenite. Cei mai mulţi bani au fost luaţi de către ex-directorul, pus în funcţie de ,,portocalii”, pentru ore suplimentare pe care acesta nu le-a efectuat, plus indemnizaţia de diriginte plătită fără acordul Consiliului de Administraţie a şcolii.
A fost nevoie de un control al Curţii de Conturi realizat la Primăria Stejari, instituţie care era ordonatorul de credite al unităţii şcolare, pentru a demonstra ceea ce Gorjeanul a relatat în urmă cu un an de zile când semnala că la Şcoala Generală Stejari directorul de la acea vreme, Constantin Cărăşel, făcea ce vroia în şcoala pe care o conducea, şi atunci, în mod ilegal. Semnalam că orele lui Cărăşel, aflat în mai multe procese cu mai multe cadre didactice ale şcolii, ajunseseră să fie susţinute de femeia de serviciu a unităţii de învăţământ, directorul şcolii fiind mai tot timpul pe drumuri la instanţă, în timpul orelor de curs. Abia în noiembrie 2012, un control al Curţii de Conturi la primărie releva că ex-directorul Cărăşel a efectuat ore suplimentare fără acordul IŞJ în anul 2011, perioadă controlată de verificatori, el fiind învăţător.
Trebuie menţionat că acestuia îi era imposibil să predea ore suplimentare deoarece avea studii juridice şi nu putea susţine cursurile, în plus, decât pentru disciplina cultură civică. Această disciplină era însă predată în şcoală chiar de profesorul titular. Acest fapt nu l-a oprit însă pe Cărăşel să încaseze însă 600 de lei lunar pentru orele pe care le făcea doar pe hârtie, în total el încasând pentru patru luni 2.400 de lei. Banii s-au luat pe mai multe luni dar, deoarece controlul Curţii de Conturi nu a privit şi activitatea din 2012 şi din 2010, când Cărăşel a fost plătit la fel, ilegalitatea nu a fost constatată, extins, pe hârtie.
Mai mult, trebuie menţionat că în 2010 Cărăşel a avut aprobarea IŞJ pentru aceste ore neefectuate şi a avut grijă să încaseze banii pe tot anul şcoalar 2010-2011.
Audit de la IŞJ
Înainte însă de controlul Curţii de Conturi, IŞJ Gorj a trimis la rândul său o comisie de audit la Stejari, la o sesizare, care a verificat activitatea şcolii de la 1 septembrie 2010 până la data efectuării controlului, adică până în 20 ianuarie 2012. La finalul auditului lui Cărăşel i se impută alte lucruri minore în sumă de 632 de lei, deşi banii nu au fost luaţi din conturile învăţătorului nici până la această dată, altele dect cele depistate de Curtea de Conturi.
Banii de dat înapoi, uitaţi
Asta, chiar dacă termenul limită dat de IŞJ pentru recuperarea banilor era 15 februarie 2012. Ex-directorul emite de altfel o adresă IŞJ prin care aduce la cunoştinţa instituţiei că reţinerile vor fi făcute în ştatele de plată ale lunilor următoare, fără să menţioneze însă anul. La fel probabil se va întâmpla şi cu cei 4.251 de lei, plus cei 301 lei pe care îi are de restituit soţia sa, la IŞJ Gorj, până la 31 martie 2013, bani luaţi ilegal.
Cunoscând aceste ilegalităţi cadrele didactice ale şcolii din Stejari ripostează. “Solicităm organelor abilitate să se autosesizeze din oficiu şi să extindă controlul şi în anul 2010, respectiv 2012, pentru că suma delapidată va fi mult mai mare. Nu cunosc motivul pentru care Curtea de Conturi, deşi a fost sesizată, nu a dorit să se pronunţe în legatură cu delegaţiile foarte numeroase ale lui Cărăşel efectuate, majoritatea în timpul programului de lucru, fiind plătit de două ori, şi la şcoală şi în delegaţie”, a declarat Vasile Deaconescu, profesor al şcolii din Stejari.
Acesta nu este singurul cadru didactic care a semnalat inavertenţe crase în actul de conducere al fostului director al şcolii Stejari, Constantin Cărăşel.
Profesorii l-au câştigat pe Cărăşel în instanţă
Deciziile date după bunul plac de către Cărăşel pentru profesorii Mirela şi Vasile Deaconescu sunt şi ele un alt exemplu că ex-directorul şcolii a greşit cras în actul managerial. Cei doi dascăli au câştigat în instanţă anularea deciziilor date de Cărăşel şi au obţinut încadrarea lor pe posturile legale. La fel s-a întâmplat şi pentru profesoara Mihaela Popescu care a lucrat la negru, un an şcolar, fără contract de muncă, deoarece Cărăşel nu a vrut să îi încheie în ruptul capului acest document. Aceasta chiar s-a adresat procurorilor care au decis începerea urmăririi penale pentru ex-directorul din Stejari, poliţiştii din Târgu-Jiu încă cercetând cazul.
Daune marca “Cărăşel”
Din cauza acestor ilegalitati comise de Carăşel au avut de suferit toate cadrele didactice ale Şcolii Generale Stejari, spun cei din colectivul profesoral. Asta deoarece în loc să li se deconteze banii pentru analizele medicale sau să se cheltuiască pentru bunul mers al învăţământului a trebuit să se plătească cheltuielile de judecată în procesele pierdute de şcoală, datorită lui Cărăşel. Cea mai mare lovitură, spun aceiaşi dascăli, a fost însă destituirea lui Cărăşel în timpul când cel care îl pusese în funcţie era încă prefect, adică Liviu Andrei, cu toata opoziţia acestuia. Dezamăgirea s-a dublat când a fost numit în locul lui Cărăşel, prof. Deaconescu Vasile, tocmai cel care avusese îndrăzneala să reclame la Gorjeanul ilegalităţile comise de Cărăşel precum şi relaţiile de cumetrie dintre prefect, socrul fostului director şi acesta. În urma lui Cărăşel a ramas însă o şcoală cu o imagine pătată, un colectiv profesoral dezbinat şi dezamagit, o unitate şcolară fără autorizaţie sanitară de funcţionare, cu contracte de service pentru microbuzele şcolare expirate, la fel ca şi licenţele de transport ale acestora, cu toalete nefuncţionale(nevidanjate), cu centrala termică sigilată fiind fără autorizaţie ISCIR, fără împrejmuire, cu sume de bani restante faţă de cadrele didactice în urma hotărârilor judecătoreşti câştigate de aceştia şi multe altele de care ocupantul postului nu a fost întrebat niciodată.
Lipitorul de afişe PDL, în barca PSD
Cărăşel este în prezent învăţător al şcolii Stejari, soţia nefiind suplinitoare, mai nou pentru revenire pe funcţia de director de şcoală, se vehiculează în unitatea de învăţământ, acesta înscriindu-se în PSD. Să nu uităm că la Stejari funcţia de director se moşteneşte, anterior numirii lui Constantin Cărăşel director a fost socrul acestuia, marcant membru PDL, dirigintele lui Liviu Andrei, şi asta timp de 6 ani. Şi Cărăşel a fost lipitor de afişe la PDL, o spun cetăţenii din comună, dar acum a schimbat macazul pentru o viitoare funcţie de conducere, lucru care dacă s-ar realiza ar putea fi o adevărată lovitură pentru colectivul profesoral de la Şcoala Stejari.
Anamaria Stoica