Idei de afaceri- patru plante aromatice – o sursă de câștig

2989

Intrarea României în U.E. și libera circulație a persoanelor le-a dat posibilitatea românilor să cunoască îndeaproape alte culturi, alte obiceiuri și tradiții, printre care se numără și cele gastronomice. Gastronomia a fost marginalizată în țara noastră până în 1989, atât timp cât cea mai mare parte a produselor agricole și alimentare mergeau la export, pentru plata datoriei externe, în timp ce marea majoritate a populației era supusă unui supliciu numit ”alimentație științifică”, o găselniță a fostului regim pentru a masca, pe cât se putea, marile neajunsuri ale societății. Circulând liber prin Europa și prin lume, românii au aflat că arta culinară nu este un concept abstract. Restaurante și alte forme de unități de alimentație publică, cu specificuri din cele mai diverse împânzesc astăzi România. Gusturile românilor s-au rafinat și pretențiile au crescut în privința calității și originalității preparatelor, pentru a căror reușită, un rol determinant îl au plantele aromatice, considerate, până cu puțin timp în urmă, doar plante medicinale. Pe lângă plantele folosite tradițional în bucătăria românească(pătrunjelul, mărarul, leușteanul, cimbrul ș.a.), astăzi se utilizează frecvent menta, busuiocul, salvia sau coriandrul. Cu eforturi financiare și materiale minime, un investitor interesat ar putea obține câștiguri deosebite din cultivarea și vânzarea celor patru plante aromatice. Este nevoie, în primul rând, de o încăpere bine luminată și aerată în care se vor monta rafturi metalice sau din lemn, pe care vor fi așezate vasele cu plante (vase ceramice, cutii sau lădițe din lemn de diferite dimensiuni). Pentru cultivare avem nevoie de pământ de calitate și îngrășământ natural, în raport de 1/10 și de material săditor, respectiv stoloni pentru mentă și sămânță pentru salvie,busuioc și coriandru. Pentru înființarea formei de organizare (PFA sau altă formă simplă), și pentru eventuale avize aveți nevoie de circa 1200 de lei, costul rafturilor și al vaselor nu va depăși suma de 2 000 de lei. Materialul săditor îl puteți procura ușor de la firmele de specialitate, astfel: 500 stoloni mentă x 0,5 de lei/buc, 10 plicuri sămânță salvie x 20 lei/buc.,10 plicuri sămânță de busuioc cu 12 de lei /plic și 10 plicuri coriandru cu 8 de lei/plic, toate acestea însumând valoarea de 650 de lei. Cu utilitățile minimale și livrarea, vom mai cheltui maxim 300 de lei. Valoarea întregii investiții nu va depăși 4200 de lei și se va amortiza din a doua lună de la prima livrare. Clienții permanenți vor fi din rândul restaurantelor și localurilor de alimentație publică din Târgu-Jiu și județul Gorj, de asemenea și cei ocazionali. În scopul livrării, vom lua în calcul 10 clienți permanenți, cărora le vom livra de 5 ori pe lună câte 10 pachete a 10 -15 gr. din fiecare sortiment, cu prețul de 5 de lei /buc. Pentru aceleași cantități, vom efectua livrări pentru cel puțin 5 clienți ocazionali. Veniturile obținute vor însuma 15000 de lei/lună. După scăderea cheltuielilor și a obligațiilor (aici se adaugă și serviciile contabile), vom putea înregistra un profit lunar de cca. 9200 de lei, sumă deloc neglijabilă. Pentru un an, vom considera doar 6 luni pline de activitate și un câștig în jur de 55200, respectiv 4600 de lei/lună, suficient pentru un trai decent. Afacerea propusă a fost încercată de mai mulți români, cu succes. De ce nu și în Gorj ?
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.