Idei de afaceri – Cultivarea cătinei în sistem extensiv

365

Cătina este o plantă cunoscută de peste 2000 de ani, însă, chiar dacă se ştia despre calităţile curative ale plantei, nu a fost cultivată pe suprafeţe mari. Cătina de la noi, denumită şi  „ginsengul românesc” conţine în primul rând vitamina C (de 10 ori mai mult decât citricele), vitaminele A,B,E,K, potasiu, fosfor, magneziu, fier, betacaroten, toate în  concentraţii superioare cătinei cultivate în alte zone ale lumii, având calităţi energetice şi terapeutice net  superioare. Consumul sub control medical al cătinei este indicat şi dă rezultate excelente în tratarea mai multor  afecţiuni: boli de piele, stres, anemii, întăreşte inima prin scăderea  colesterolului, anticoagulant şi multe altele. În tratarea diferitelor boli, cătina se foloseşte sub formă de siropuri, ulei sau dulceaţă şi se consumă în cantităţile şi la intervalele de timp  stabilite de către medicul curant. Plantaţia va fi eminamente  ecologică, nu se folosesc fertilizatori şi pesticide, în plus, plantele rezistă la temperaturi cu mult  sub temperatura de îngheţ  sau până la peste 40 grade Celsius, nu necesită o protecţie specială şi nici nu implică lucrări susţinute de întreţinere. Terenurile indicate pentru înfiinţarea plantaţiilor de cătină sunt zonele deluroase cu climă temperată, zone de care Gorjul nu duce deloc lipsă.
Puietul scos din pepineră este aşezat în snopuri de câte 10  fire şi este legat cu polietilenă, urmând ca a doua zi să fie îngropat în pământ, provizoriu, pentru 3-5 zile. În acest timp se sapă gropile cu dimensiuni de 60×60 cm şi o adâncime identică, de 60 cm, în livada unde se va înfiinţa plantaţia. La plantare se utilizează  mocirlă obţinută din  balegă  de vacă şi argilă în cantităţi egale, care se înmoaie cu apă. Pe fundul gropii se adaugă bălegar putred şi se tasează. Întreţinerea plantaţiei  în primul an implică 4 udări dacă anul a fost mai secetos, altfel, 2 sau 3, se execută  1-6 praşile manuale  şi se leagă din nou în toamnă cu polietilenă, împotriva dăunătorilor.În  al doilea an de plantaţie, după topirea zăpezilor, se desfac învelitorile din polietilenă, se taie ramurile uscate, se înlătură buruienile şi în toamnă, se leagă din nou cu folie. Operaţiunile  continuă în anii următori, când plantaţia începe să rodească. Un investitor interesat de un asemenea  tip de activitate trebuie  să ştie că  de pe  1 ha  de plantaţie  se poate obţine după intrarea pe rod ,cantitatea de  270-300 litri  ulei de cătină, al cărei preţ de vânzare este de 250-300 E/ litru de unde rezultă  un câştig mediu  de 90 000 E/an, sumă deloc neglijabilă, având în vedere  faptul că toate cheltuielile pentru înfiinţarea unui hectar de plantaţie nu depăşesc 4-5000 E  în primul an şi la jumătate în anii următori.
Un investitor gorjean care deţine un teren potrivit sau dacă nu, închiriat, poate demara o afacere rentabilă, cu un minim de efort  şi cu o finanţare mai mult decât rezonabilă, în condiţiile unei concurenţe reduse şi ale unei pieţe de desfacere interne şi externe aproape sigure.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here