I-a mințit pe mineri. „A promis, a plecat și a uitat”

797

Sindicaliștii din minerit sunt foc și pară pe un oficial al Guvernului Dăncilă. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis, în luna iulie, la Târgu-Jiu, că în trei săptămâni va debloca proiectul de modificare a legii pensiilor, în ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare pentru minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia.
„«Ministrul Trei Săptămâni» a dat ca termen de două ori câte trei săptămâni, însă au trecut 10 și tot nimic nu se întâmplă! A venit la Târgu-Jiu, a promis, a plecat și a uitat! Și doamna Dăncilă, când a venit la Termocentrala Rovinari, a promis că va ajuta minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia, iar când a ajuns la Guvern, a dat aviz negativ acestui proiect. După aceea, a venit domnul Budăi. A promis că se va implica, că peste trei săptămâni va aduce modificări acestui proiect și ni-l va prezenta, dar nu s-a întâmplat nimic. Ni s-au făcut promisiuni în campania electorală”, a precizat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari.

Weber: Proiectul nu e blocat
Proiectul inițiat de parlamentarii PSD a fost adoptat rapid de Senat, dar s-a împotmolit la Camera Deputaților. Nu același lucru susține însă deputatul Mihai Weber. Liderul PSD Gorj spune că proiectul se află la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, pentru îmbunătățiri, și că, de fapt, i se acordă „o atenție deosebită”.
„Nu pot să spun că este blocat, dimpotrivă, i se acordă o atenție deosebită, el parcurgând etapele legislative normale și necesare pentru orice proiect. A trecut de Senat, acum este la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, unde bineînțeles că e pus în dezbatere ca să vedem ce putem aduce ca și îmbunătățiri, astfel încât acest proiect legislativ să fie votat și să nu fie respins”, a declarat Mihai Weber, la un post local de radio.
În plus, parlamentarul susține că în tot acest timp a purtat discuții cu liderii de sindicat, dar și cu ministrul Muncii, pe seama modificărilor ce trebuie aduse proiectului. „Trebuie să fie un proiect care să reziste, să nu ne trezim că există o prevedere constituțională care să-l reîntoarcă, pentru că atunci nu am făcut nimic”, a mai spus Weber.
Circa 8.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia sunt încadrați în condiții deosebite. Potrivit proiectului, minerii ar trebui să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Camera Deputaților, ca apoi legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și să apară în Monitorul Oficial.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here