Hectare de fag, puse la pământ de furtună

244

padureAproape 30 de hectare de pădure de fag din Parcul Valea Sohodolului au fost făcute una cu pământul în urma unei furtuni care n-a durat decât câteva minute. Copaci cu diametru de peste un metru, care greu puteau fi tăiaţi, au fost seceraţi de vijelie. Oamenii povestesc că nu au văzut o astfel de imagine, niciodată.

În Parcul Valea Sohodolului, Obşea Runcului se mândrea cu pădurea de fag. Asta până, acum câteva zile, când furtuna a secerat nemiloasă toţi copacii care i-au ieşit în cale. Astfel, au fost suficiente 20 de minute ca furtuna să pună la pământ 30 de hectare de pădure. Arbori de un metru grosime au fost smulşi din rădăcini. Câţiva turişti au văzut îngroziţi cum copac după copac este secerat de vijelie. „Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva, ziceai că e sfârşitul lumii. A bătut şi grindina, ne-a distrus maşina, dar furtuna a făcut prăpăd în munte, soţul meu a fost şi a văzut, mi-a spus că pădurea e secerată, zici că a tăiat-o cineva. Noi venim de 14 ani aici pe Valea Sohodolului, dar niciodată nu am văzut un asemenea dezastru”, a povestit o turistă.

Pădure, secerată în câteva minute

padure 2padure 1De aceeaşi părere este şi primarul comunei Runcu. „Vă mărturisesc că am vorbit şi cu localnicii şi nimeni nu a mai văzut o asemenea imagine. Noi am intervenit cu utilaje pentru degajarea drumului judeţean, pentru că era blocat. Natura s-a dezlănţuit şi este dovada vie, aici, în munte”, a povestit primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu. După ce au constatat proporţiile dezastrului, autorităţile au o altă temere, inundaţiile. padure 3Copacii au ajuns în râul Sohodol, iar o viitură nu ar permite preluarea apelor de pe versanţi. „Îi rog padure 4pe această cale pe cei de la Ocolul Silvic, Obştea Runcului să curăţe zona, pentru că altfel dăm de alte probleme. Vremea s-a anunţat cu ploi, iar râul Sohodol este practic blocat de arbori căzuţi. Vă daţi seama că se inundă tot”, a mai precizat primarul, Adi Câmpeanu. La faţa locului au apărut, ieri, şi reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru a evalua pagubele.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here