Habitu are interdicţie de a părăsi localitatea

163

habituJudecătorii Tribunalului Gorj au decis, ieri, ca cercetarea penală a lui Doru Şerban zis Habitu să se facă în libertate, dispunând, totuşi, măsura de a nu părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile. Era o decizie aşteptată şi chiar pusă la bursa pariurilor. Mai toţi au pariat pe nearestarea lui Habitu, precizând că interesele financiare ale cămătarului s-ar intersecta cu cele ale unor poliţişti, procurori sau chiar judecători. Una peste alta, magistraţii care au judecat, ieri, cererea de arestare preventivă au considerat că cel acuzat ce îşi ameninţa victimele cu moartea, nu este un pericol social.

Ieri dimineaţă, Doru Şerban, zis Habitu, a fost scos din arestul Poliţiei din Gorj şi dus în faţa magistraţilor Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Cererea a venit din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj şi care era motivată pe pericolul social al faptelor. Chiar acuzaţiile care i se aduceau de şantaj, spălare de bani şi evaziune fiscală arătau gravitatea infracţiunilor. Judecătorii au respins, însă, propunerea de arestare preventivă a lui Doru Şerban zis Habitu, dar i-au interzis interlopului Habitu să părăsească localitatea Târgu Jiu. Procurorii susţin că vor ataca sentinţa cu recurs la Curtea de Apel din Craiova.

Acuzaţii!

Anchetatorii susţin că timp de câţiva ani cămătarul ar fi ţinut sub teroare cu ameninţări cu moartea mai multe persoane pe care le împrumuta cu diverse sume de bani, iar apoi pretindea dobânzi uriaşe pe care împrumutaţii nu le mai puteau achita, luându-le în cele din urmă şi proprietăţile. „Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că suspectul a împrumutat în perioada 2007-2011, mai multe persoane fizice şi juridice cu mai multe sume de bani, în valoare totală de 1.200.000 de lei. Ulterior, le solicita dobânzi oneroase, iar în momentul în care persoanele nu puteau să restituie sumele împrumutate sau bunurile, recurgea la ameninţări. De asemenea, pentru a da o oarecare legalitate acestei activităţi de cămătărie, suspectul a încheiat înscrisuri sau contracte cu acele persoane pentru a-şi ascunde activitatea infracţională. Doar sumele împrumutate sunt de 1.200.000 de lei, cele primite de suspect sunt cu mult mai mari”, a explicat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IJP Gorj.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here