Grefierii din întreaga țară au declanșat, astăzi, acțiuni de protest, din cauza condițiilor de muncă, reclamând, printre altele, lipsa unui statut al profesiei, inechităţi salariale, nerecunoaşterea corespunzătoare a muncii şi deficit de personal. Întreg corpul profesional al personalului auxiliar de specialitate și conex va purta o banderolă albă. În județul Gorj, 165 de persoane fac parte din personalul auxiliar al instanțelor.
”Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba, Sindicatul Dreptatea Vrancea, organizații sindicale care reprezintă 75% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex și personalul contractual din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, afiliate la Federația PUBLISIND (federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Administrație publică) și în colaborare cu Asociația Grefierilor din România, organizație profesională a personalului auxiliar de specialitate, constituită la nivel național din grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari și grefieri registratori din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea declanșează următoarele acțiuni de protest care vor continua până la soluționarea revendicărilor. În săptămâna 11-15 martie 2019, protest în cadrul instanțelor și parchetelor în care funcționează personalul auxiliar de specialitate și conex prin purtarea unei banderole albe. Joi, 14 martie 2019, ora 11.00, conferință de presă la sediul la sediul Blocului National Sindical din București. Vineri, 15 martie 2019, orele 11.00-13.00, miting la sediul Guvernului, Piața Victoriei, Refuzul muncii suplimentare in instanțe și parchete, începând cu data de 18 martie 2019 (generează blocaje in activitate in maxim 10 zile; funcționarea sistemului judiciar și activitatea instanțelor și parchetelor depinde de munca suplimentară). Începând cu data de 18 martie 2019, negocierea contractul colectiv de muncă”, a anunțat Cătălin Trăistaru, vicepreședintele Federației PUBLISIND.
Acesta a mai precizat, într-un comunicat de presă, că dacă angajatorii nu răspund revendicărilor se va trece la declanșarea conflictului colectiv de muncă. În luna aprilie sunt anunțate mitinguri în cascadă, la nivel de județ, în toate instanțele și parchetele, iar în luna mai 2019 ar putea fi organizat un miting comun al sindicatelor personalului auxiliar de specialitate și conex, sindicatelor din sistemul penitenciar și din probațiune, afiliate la Federația PUBLISIND. Grefierii au un set de 16 revendicări. Detalii în ediția de mâine!